Tillbyggnad
Tillbyggnad är en ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym, exempelvis ett burspråk på ett bostadshus eller en carport på ett garage.
Inom detaljplan behövs alltid bygglov för en tillbyggnad om inte undantagen attefallstillbyggnad eller bygglovsbefriat skärmtak används.
Utanför ett område med detaljplan är det i vissa fall möjligt att göra en liten tillbyggnad på ett en- och tvåbostadshus och på dess tillhörande komplementbyggnader utan bygglov.
Handlingar som ska lämnas in vid ansökan
Ansökan
E-tjänsten skapar en sammanställning med uppgifter om vad ansökan gäller. Kontaktuppgifter, area för åtgärden och kulör på fasad och yttertak är exempel på uppgifter som ska finnas med. För att ärendet inte ska behöva kompletteras är det viktigt att dessa uppgifter är korrekta.
Situationsplan
Situationsplan är en karta som visar fastigheten eller tomten med samtliga byggnader inritade. Visa tydligt vad som är befintliga byggnader och vad som är tänkt tillbyggnad. Måttsätt utsidan (längd och bredd) på befintliga byggnader och den tillbyggnaden. Ange avstånd från tillbyggnaden till fastighetsgränser och befintliga byggnader.
Planritning
Planritning är en horisontell genomskärning av byggnaden. Ritning krävs för både den befintliga byggnaden och tillbyggnaden (på samma ritning). Ritningen ska visa fönster och dörrar, eventuella innerväggar och vilka funktioner som kommer att finnas (exempelvis kök, badrum, sovrum eller förråd. Markera tydligt vad som är befintlig byggnad och vad som är den tänkta tillbyggnaden. Ritningen ska vara skalenlig och måttsatt.
Fasadritningar
Fasadritningar visar en byggnads utsida. Rita befintlig byggnad och tillbyggnaden från alla sidor. Ritningarna ska vara skalenliga och visa marknivå, materialval (exempelvis trä eller tegel) och väderstreck. Markera tydligt vad som är befintlig byggnad och vad som är den tänkta tillbyggnaden. Ritningen ska vara skalenlig och måttsatt.
Sektionsritning
Sektionsritning är en vertikal genomskärning av byggnaden. Ritningen ska vara skalenlig och redovisa nockhöjd.
Förslag till kontrollplan
Kontrollplan är en checklista som innehåller de kontroller som en byggherre ska göra för att vara säker på att alla krav och regler uppfylls.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-12-05
- Publicerad:
- 2023-04-26