Gå till innehåll

Skadedjur

Det finns olika skadedjur som kan orsaka problem; olika sorters gnagare, insekter, fåglar m.m.

Rent generellt är det fastighetsägaren som har ansvar för att hålla fastigheten skadedjursfri.En boende är skyldig att informera fastighetsägaren så snart ohyra eller skadedjur upptäcks.

Äger du en villa eller ett radhus ansvarar du själv för att hålla ohyra och skadedjur borta. Ofta är en skadedjursförsäkring kopplad till din villa- och hemförsäkring så kontakta alltid ditt försäkringsbolag innan du beställer sanering.

Gnagare
Gnagare av olika slag behöver extremt små håligheter för att ta sig in där de vill. Det bästa sättet att bli av med de är att täta de håligheter som man hittar, och att förvara livsmedel så att de inte kommer åt maten.

Insekter
Det finns massvis med olika insekter som man inte vill ha inomhus. Under vissa perioder är de mer eller mindre benägna att ta sig in.

Fåglar
I vissa fall kan även fåglar orsaka olägenheter. Duvor och andra fåglar kan bygga bo på balkonger, fönsternischer och liknande vilket kan skapa problem med nedsmutsning.

Det finns lite olika saker man kan göra för att förebygga problem:

  • Mata inte fåglarna.
  • Man kan göra det svårare för fåglar att bygga bo till exempel genom att sätta nät för nischer i hus eller montera så kallade trådpiggar på ställen där fåglarna gärna sitter.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-14
Publicerad:
2023-04-24