Gå till innehåll

Livsmedel

Var vi än äter eller handlar ska vi få fräscha livsmedel och det är viktigt att alla handskas rätt med matvarorna så man inte blir sjuk av dem. Alla livsmedelsbutiker, restauranger och skolmatsalar är ansvariga för att livsmedel är säkra att konsumera. Miljö- bygg- och räddningsnämndens ansvar är att kontrollera så att livsmedelsreglerna följs.

Målet med kontrollerna är att:

  • Du ska känna dig trygg och säker när du handlar och äter mat
  • Du ska inte bli sjuk av det du äter
  • Inga skämda livsmedel ska säljas
  • Ingen ska bli lurad

  • Registrering/godkännande

För att starta ny eller ta över en verksamhet som hanterar eller säljer livsmedel i någon form eller i något led krävs antingen att företaget är registrerat eller godkänt av miljö- och byggnadsförvaltningen/miljökontoret.

Du får starta tidigast tio arbetsdagar efter att du lämnat din anmälan om registrering till miljö- och byggnadsförvaltningen, om du inte får ett annat besked från miljö- och byggnadsförvaltningen.

För dig som har en animalisk anläggning, till exempel styckanläggning eller mejeri, gäller att du inte får starta förrän du har fått ditt godkännande.

Livsmedelsföretag definieras som: ”varje företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon form av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings- och distributionskedjan av livsmedel.”

Regler för livsmedelssäkerhet och hygien är samma för en verksamhet som registreras och för en som har ett godkännande.

Tänk också på att du som upphör med din verksamhet behöver meddela miljökontoret om det!

2024 införs nya regler som innebär att alla livsmedelsverksamheter måste klassas om innan årets slut. Nu behöver Miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen hjälp med att få in era uppgifter så fort som möjligt.

Det är du som bedriver verksamheten som behöver lämna information om er verksamhet för att en omklassning ska kunna göras.

Så här kan du lämna information:

1. Du kan lämna in information via Bank-ID.

2. Behöver du hjälp med att lämna information så finns vi tillgängliga på plats. Ring oss under telefontiderna mån-tis 13-15 samt ons-tors 9.30-11.30 för att boka tid med oss, eller maila på mobpost@gallivare.se så återkommer vi till er.


Matförgiftad?

Om du misstänker att du blivit matförgiftad ska du ta kontakt med miljö- och byggförvaltningen via telefon 0970 – 81 80 00 eller via mail på mobpost@gallivare.se så snabbt som möjligt! Det kanske går att hindra att fler blir sjuka.

Vill du ha hjälp?

Vi hjälper dig om:

  • Du har synpunkter, klagomål eller frågor om företag som hanterar mat
  • Du misstänker att du har blivit matförgiftad
  • Du vill veta hur du ska göra för att starta café, butik eller annan livsmedelsverksamhet.

Blanketter

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-11-30
Publicerad:
2023-04-24