Gå till innehåll

Må bra i juletid

julmysbild

Syntolk: En bild med en hund och en katt som ligger på en kudde. I bakgrunden syns julgran, några julklappar och ljus.

Låt julen bli en tid för värme och omtanke, såväl för dig själv som för någon annan.

Julen närmar sig, en högtid som för många innebär gemenskap, glädje och kanske lite ledig tid. Tid att vila, umgås med vänner och familj och göra roliga saker, sådant som vi ser fram emot med glädje och förväntan. För andra kan högtiden innebära stress och oro, irritation och gräl. För vissa av oss väntar kanske en jul i ofrivillig ensamhet och vissa av oss firar inte jul.

Vad kan du göra?

Nu när det bara är några dagar kvar till jul kan det vara bra att stanna upp och reflektera kring vad som är viktigt för dig under julen. Har du jullediga dagar, fråga dig själv vad du egentligen vill uppnå under din ledighet. Vad vill eller behöver du prioritera för att du och dem som du har nära ska må bra? Vilka förväntningar har du både på dig själv och andra? Är de viktiga för dig på riktigt? Eller är de grundade i normer och gamla mönster, som du kanske inte egentligen vill följa?

Prata med de du har i din omgivning om vilka förväntningar de har avseende julledighet och julfirande. Var också tydlig med vad som är viktigt för dig. Kanske kan ni enas om att släppa några ”måsten” och istället ta tid att vara närvarande och prioritera det som ger äkta välmående. Vad det är vet naturligtvis bara du men kanske kan du skapa tid för att fylla på ditt återhämtningskonto genom vila, sköna promenader i vårt vackra vinterlandskap, spendera tid med dem som gör ditt hjärta varmt, läsa en bok eller lyssna på musik.

Under julen kan ensamhet bli extra påtaglig varför du kan göra stor skillnad med ett samtal eller besök till någon du vet eller tror kan uppskatta det. Låt julen vara en tid för värme och omtanke, såväl om dig själv som om någon annan.

Julaktiviteter i Gällivare!

Utomhus bandy

Syntolk: Tre personer spelar bandy utomhus på isen en solig vinterdag. I bakgrunden syns Dundret.

Runt jul och nyår kan det finnas tid att uppleva något av det som Gällivare kommun erbjuder för att ta hand om både dig själv och andra. Kanske något du inte brukar göra i vanliga fall.

Dessutom erbjuder Svenska kyrkan i Gällivare Jul i gemenskap på julafton kl 12.00-14.00, för den som känner sig ensam. De bjuder på gröt, smörgås och fika. Öppet för alla.

Anhörigstödet på anhörigcenter Ljusglimten har under v.52 öppet onsdag kl. 13-15.30 och torsdag kl 10-13.

Se Gällivares evenemangskalender Öppnas i nytt fönster. för mer tips!

Koppling till de globala målen

“God hälsa och välbefinnande" är ett av de 17 globala hållbarhetsmålen. Målet är formulerat som "Hållbar utveckling mål 3” och syftar till att säkerställa att alla människor kan leva ett hälsosamt liv och ha välbefinnande i alla åldrar.

Att uppnå god hälsa och välbefinnande innebär att människor bör ha tillgång till grundläggande hälsovårdstjänster, säkra och effektiva mediciner, och att ingen lämnas utanför när det gäller hälsoförmåner. Det inkluderar också att bekämpa sjukdomar, minska mödradödlighet, förbättra barnhälsa, och främja mental hälsa.

Till dig som mår dåligt

Till dig som mår dåligt; det finns hjälp och stöd att få!
Här hittar du några tips om vart du kan vända dig.

Fler tips

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-13
Publicerad:
2023-12-21