Gå till innehåll

Har du svinnsikt?

En tredjedel av all mat som produceras i världen går förlorad eller slängs. Det innebär en onödig påfrestning på miljön i form av till exempel energianvändning som ofta leder till koldioxidutsläpp, vattenförbrukning och kemikalieanvändning.

Matsvinn är mat och dryck som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats på ett annat sätt. Att ha svinnsikt betyder att man har insikt om sitt eget matsvinn och slutar slänga mat i onödan. Matsvinn är miljöpåfrestande – maten står för 26 procent av svenskarnas klimatutsläpp. Dessutom är det slöseri med både tid och pengar att slänga ätbar mat.

Har du svinnsikt

Vad gör kommunen?

Kommunens måltidsverksamhet arbetar med matsvinn på flera olika sätt. En viktig satsning är “klimatlådan” som är matlådor som personal och elever på kommunens grundskolor och gymnasiet kan köpa med mat som blivit över när dagens buffé har stängts. Kvarvarande mat samlas ihop till en specialbuffé med rester en dag per vecka.

Karin Anttila, som är kostchef på Gällivare kommun, säger så här:

Personalen i köken är verkligen fantastiska på att arbeta för att minska matsvinnet på alla möjliga sätt. Även pedagogerna har en nyckelroll i att guida barnen och eleverna i att till exempel inte ta för mycket mat och få dem att testa olika smaker.

En gång per år genomför Karin svinnmätningar i kommunens skolor och förskolor. Den skola som slänger minst får en belöning, till exempel i form av en god efterrätt.

Vad kan du göra?

Genom att planera dina inköp, förvara på ett bra sätt och ta vara på matresterna kan du hjälpa till att minska matsvinnet, bli mer svinnsmart helt enkelt.

Planera

Planera handlar om att tänka efter innan du handlar. Glöm inte kolla vad som finns hemma innan du handlar och utgå alltid från de matvaror som har kortast datum när du lagar mat. Ett toppentips som minskar både svinn och matbudget! Gör en inköpslista och handla enbart så mycket som går åt.

Svinnventera

Förvara

Förvara handlar om att se till att maten håller så länge det går. En enkel tumregel är att kylskåpet har en temperatur på 4 grader och frysen –18 grader. Märk upp en av kylskåpshyllorna med ”Ät först”. Här ställer du allt som är öppnat eller behöver ätas snart. Praktiskt och överskådligt för hela familjen!

Bröd är det vi slänger allra mest av. Att skiva och frysa in bröd gör att det håller längre. Då kan du ta upp och tina efter behov. Och förvara aldrig bröd i kylen, det blir bara svinntorrt.

Har du svinnsikt?

Ta vara på resterna

Ta vara på resterna handlar både om att ta lagom på tallriken och att se rester på ett nytt sätt, en bonus! Överbliven mat kan bli en ny maträtt. Vi slänger massor av tillagad mat innan den hunnit bli det minsta dålig. Din vanliga matlåda har oftast en livstid på en hel vecka i kylskåp. Titta, lukta och smaka innan du slänger! Att slänga mat är ju egentligen att slänga pengar.

Bäst före snooza

Koppling till de globala målen

Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen, som är den 29 september varje år. Dagen har funnits sedan 2020. Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket ett pågående regeringsuppdrag att minska matsvinnet.

Mål 12.3: ”Till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik och konsumentledet, och att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd”.

Fler tips

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-13
Publicerad:
2023-09-29