Gå till innehåll

Folkhälsa

Folkhälsa handlar om hälsotillståndet hos alla invånare i vår kommun. En god och jämlik folkhälsa är centralt för ett socialt hållbart samhälle.

Begreppet folkhälsa beskriver hälsa, sjuklighet och dödlighet liksom levnadsvanor, hälsorisker och skyddsfaktorer för hälsa i olika befolkningsgrupper.

Folkhälsoarbetet består i att förebygga sjukdom och att främja hälsa. Arbetet utgörs av målinriktade och organiserade insatser för att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.

Det konkreta arbetet för att uppnå detta pågår inom alla kommunens verksamheter, med utgångspunkt ifrån Kommunplanen som centralt måldokument. Men alla verksamheter, organisationer och företag i vår kommun har en viktig roll att spela.

Gällivare kommuns folkhälsopolitiska arbete sker i linje med Norrbottens och Sveriges folkhälsopolitik.

Handlingsplan för suicidprevention

Psykisk ohälsa och suicid är allvarliga folkhälsoproblem som får stora konsekvenser för den enskilde, för anhöriga och närstående och för samhället i stort.

Gällivare kommun kommunstyrelse har antagit en Handlingsplan för suicidprevention 2024-2030.

En viktig del av suicidpreventivt arbete är att öka kunskapen hos personer som möter människor i situationer där det finns en ökad risk för suicid.

Suicidhandlingar förekommer i alla samhällsgrupper och det finns inga metoder som med tillräcklig hög säkerhet kan säga vem som kommer att begå suicid.

Här hittar du användbara länkar för folkhälsa regionalt eller nationellt.

Sidinformation

Folkhälsostrateg
Katarina Larsson
Senast uppdaterad:
2024-12-09
Publicerad:
2023-01-24