PON-projektet
Fiberenheten bedriver ett driftprojekt för att förnya och utveckla gamla delar av dunderNETs fibernätet.
PON-projektet syftar till ett teknikskifte där äldre aktiv utrustning (s.k. P2P-switchar) byt ut mot passiv optik utrustning.
I projektet kommer även några större delprojekt att genomföras, där större områden eller hela byar ska genomgå teknikskiftet till PON. Även en del mindre om- och utbyggnader kommer att genomföras inom projektet, för att underlätta övergången och öka robustheten i nätet.
Teknikskiftet har skett i mindre skala sen starten av dunderNETs nya nät 2018. Under 2023 började fiberenheten att arbeta med teknikskiftet som ett driftprojekt.
Delprojekt
Inom PON-projektet kommer även några större arbeten utföras. Nedan hittar ni länk till respektive delprojekt.
Aktuellt i PON-projektet
2024
I Tjautjas börjar förberedande arbeten för att kunna börja genomföra omläggningar i området.
2023
I tätorten har en del omläggningar till PON gjorts i centrumtriangeln, Malmheden samt Stallarna. Arbetet har medfört att aktiv utrustning kunnat avvecklas på flera platser inom Gällivare.
2022
Under 2022 har enstaka anslutningar i tätorten lagts om till PON.
2021
I tätorten har enstaka anslutningar lagts om till PON.
Inför den förtätning som sker genom samförläggning med Vattenfall, har fiberenheten förberett nätet i Leipojärvi för PON. I ett första skede kommer enbart nya anslutningar kopplas in via PON. Omläggningar av befintliga anslutningar sker därefter löpande, när utrustning i områdes behöver bytas ut.
Vad blir skillnaden?
Varför lägger fiberenheten om kunder till PON?
För slutkund
- Möjlighet att beställa tjänster med 10 till 100 gånger högre överföringskapacitet.
- Ökad driftsäkerhet.
- Stabilare uppkoppling.
- Nätabonnemang krävs för fortsatt nyttjande av anslutningen.
Övriga skillnader
- Minskat underhållsbehov.
- Minskad energiåtgång.
- Färre platser med aktiv utrustning.
- Ett enhetligt system med likvärdig teknik i hela nätet.
- Enkelt att uppgradera för framtida behov.
- Effektivare användning av befintligt ledningsnät.
Vad händer under projektets gång?
Boende och företag
Under teknikskiftet kommer kunder i äldre delar av nätet bli kontaktade. Tekniker kommer boka in tid med kunderna, då utrustningen i bostäder och lokaler kan bytas ut.
Fastighetsägare
Switchar i fastighetsägarnas teknikutrymmen kommer att avvecklas, och vissa omkopplingar kommer att genomföras. Exakt hur du som fastighetsägare berörs varierar, beroende på bl.a. antal anslutningar i byggnaden och fastighetsnätets utformning.
I de flerfamiljshus som har kopparledningar sista biten fram till lägenheterna, kommer befintlig utrustning bli kvar.
I närområdet
Under arbetet i vissa områden kan omkopplingsarbeten krävas som påverkar anslutningar som inte ingår i projektet. Detta medför att det kan komma att ske planerade driftavbrott, som påverkar driften för grannfastigheter.
I enstaka fall kan det även behövas ombyggnader i ortssammanbindande nät eller områdesnät. Detta medför att schaktarbeten kan krävas på kortade sträckor, att vissa teknikanläggningar (t.ex. markskåp) avvecklas och marken återställs.
Så funkar PON & P2P
PON står för Passivt optiskt nätverk och bygger på en teknik där ljuset delas passivt med hjälp av optik. Tekniken är betydligt billigare i drift, energieffektivare och lättare att upprätthålla. PON-tekniken är även lätt att uppgradera och det går att samköra nuvarande PON med kommande PON-tekniker som väntar runt hörnet. Det medför att fungerande utrustning inte måste bytas ut när det sker uppgraderingar i ett område.
Tekniken är inte jättevanlig i Svergie men väl använd i stora delar av världen och växande.

I PON-nätet skickas signalen från dunderNET direkt till slutkunden, via en optisk splitter som delar upp ljuset till de anslutna kunderna.
Tidigare teknik (P2P)
Tidigare användes P2P-nät (punkt-till-punkt). Denna teknik medför att mer aktiv teknik krävs utlokaliserat i markskåp, teknikbyggnader, flerfamiljshus m.m. för att tillhandahålla signal till slutkunderna.
Tekniken är vanlig i länder som var tidiga med att bygga fiber (såsom Sverige), men ersätts alltmer med PON.

I P2P-nät skickas signalen från dunderNET, till en nätverksswitch som tar emot och delar upp informationen och skickar vidare informationen till respektive ansluten kund.
Förbereder för 10 Gbit/s
Parallellt med PON-projektet, börjar fiberenheten även övergång till nästa generations PON-nät, med teknik (XGS-PON) som klarar överföring på 10 000 Mbit/s. Detta möjliggör för framtida kapacitetsökningar som väntar runt hörnet.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2023-11-29
- Publicerad:
- 2023-05-02