Gå till innehåll

Förpackningar och tidningar

Förpackningar och tidningar lämnas till återvinningsstationerna (ÅVS). Tidningar och förpackningar blir nya produkter när du källsorterar. En förpackning är något som skyddar eller omsluter en produkt.

Förpackningar av plast, metall, papper, färgat och ofärgat glas samt tidningar och returpapper ska sorteras ut och lämnas på återvinningsstation. Förpackningsinsamlingen (FTI) ansvarar för insamlingen av förpackningar. På FTI:s webbsida hittar du var alla återvinningsstationer finns.

Exempel: Pasta- och flingpaket, mjöl- och juicekartonger, sockerpåsar, pappersbärkassar och wellpappkartonger.

Gör så här: Töm och platta till pappersförpackningar. Sortera eventuella korkar efter material. Plastdelar som sitter fast i förpackningen kan sitta kvar.

Exempel som inte sorteras som pappersförpackning: Kuvert och post it-lappar läggs i soppåsen. Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad, skriv- och ritpapper läggs i behållaren för tidningar.

Exempel: Burkar, tuber, flaskor, kapsyler och korkar i plast men även chipspåsar och frigolit.

Gör så här: Töm plastförpackningar.

Exempel som inte sorteras som plastförpackning: Leksaker, pulkor, möbler och tvättkorgar av plast ska lämnas på återvinningscentral eller i soppåsen.

Exempel: Konservburkar, tomma sprayburkar, tuber, kapsyler, aluminiumformar, kapsyler och lock.

Gör så här: Töm innehållet innan återvinning.

Exempel som inte sorteras som metallförpackning: Burkar och sprayflaskor med innehåll, metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor, elektronik och elartiklar ska lämnas på återvinningscentral.

Exempel: Syltburkar, barnmatsburkar, flaskor utan pant.

Gör så här: Töm innehållet innan återvinning, Sortera eventuella lock och korkar efter material. Färgade och ofärade glasfrpackningar sorteras var för sig.

Exempel som inte sorteras som glasförpackning: Fönsterglas, speglar, dricksglas, glödlampor, porslin och keramik ska lämnas på återvinningscental.

Från och med 2022 fick kommunerna ansvar för att samla in returpapper. För dig som privatperson i Gällivare innebär det inga förändringar, fortsätt lämna returpapper till återvinningsstationerna.

Exempel: Dags- och veckotidningar, kataloger, reklamblad, broschyrer, pocketböcker, skriv- och ritpapper.

Gör så här: Tänk på att ta bort plastomslag, de lägger du i plaståtervinningen. Häftklamrar, spiraler och liknande behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.

Exempel som inte sorteras som tidningar: Kuvert, post it-lappar och plastpåsar läggs i soppåsen. Bärkassar av papper ska sorteras som papperförpackning.

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-28
Publicerad:
2022-12-14