Gå till innehåll

Sopsorteringsguide

Här får ni lite vägledning eftersom det inte alltid är så lätt att veta vad vissa saker ska sorteras som och var det ska lämnas. I denna sorteringsguide kan du få svar på de vanligaste sorteringsfrågorna. Guiden är till för hushållen och det är bara att klicka på bokstäverna nedan.

I guiden står det var du ska lämna ditt avfall, där har vi använt oss av vissa förkortningar, här kommer en förklaring på dessa:

ÅVC, Återvinningscentral

Bemannad plats där hushållen lämnar in sitt sorterade avfall. På återvinningscentralerna kan du lämna sådant som inte får plats eller inte får slängas i de "vanliga" kärlen hemma. Exempel på detta är möbler, farligt avfall, elektronik och trädgårdsavfall.

Återvinningscentralerna är bemannade så tveka inte att fråga personalen om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall. Öppettider hittar du i vänstermenyn under "Öppettider & kontakt ÅVC".

ÅVS, Återvinningsstation

Obemannad plats för hushållens tidningar och förpackningar av glas, metall, papper och plast. Återvinningsstationerna ägs och sköts av Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB. Läs mer i vänstermenyn under "Förpackningar och tidningar".

Beroende på hur du bor kan det hända att du kan lämna ditt avfall på ett annat ställe än det vi föreslagit, se nedan vad du kan tänkas ha för alternativ:

Bor du i lägenhet kan det hända att du har möjlighet att lämna restavfall, förpackningar, tidningar, elektronik, glödlampor, lågenergilampor, lysrör, batterier och grovsopor i ditt soprum. Hör med din fastighetsägare vad som gäller hos dig.

Bor du i villa kan du få restavfall och grovsopor hämtat två gånger per år. Vi hämtar under en vecka på våren och en på hösten. Denna service ingår i grundavgiften och kostar inget extra men du måste ringa och beställa för att få avfallet hämtat. I avfallsalmanackan ser du vilka veckor som gäller och vilket telefonnummer du ska ringa.

Om du bor i villa kan du kompostera matavfallet i en egen hemkompost, detta ska anmälas till miljö- och byggnämnden.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-14
Publicerad:
2023-04-20