Gå till innehåll

Brottsförebyggande rådet

Gällivare har ett lokalt Brottsförebyggande råd (Gällivare BRÅ). I rådet sitter representanter från både Polisen och Gällivare kommun.

Rådet arbetar både med långsiktiga åtgärder som exempelvis påverkar en persons benägenhet att begå brott. Oftast riktas detta arbete mot barn och ungdomar. Ett exempel är program mot skolfrånvaro. Ett annat exempel är åtgärder som förbättrar situationen för den som friges från fängelse.

Rådet arbetar också med åtgärder som minskar situationer som kan resultera i brottslighet. Det kan handla om åtgärder för att minska konflikter mellan personer t. ex. i en krogkö och åtgärder för att göra brotten svårare att utföra. Ett exempel är att flytta cykelställen i ett bostadsområde till ett ställe där många passerar.

Samarbetsavtal och prioriterade områden

Ett samarbetsavtal finns undertecknat mellan kommunen och polisen. En led i detta arbete är att tillsammans lyfta fram prioriterade arbetsområden. De områden som prioriterats för perioden 2018-2020 är följande:

Tillit och trygghet i samhället - Genom att fånga upp olika gruppers synpunkter på vad som behöver förbättras för att de ska trivas och känna sig trygga ska tilliten till verksamheterna och känslan av trygghet i samhället öka. Ett sätt att göra detta på är genom medborgardialog och upprättade av årliga medborgarlöften.

Ungdomar och utanförskap/droger - Genom att bygga en trygg och god uppväxt för våra barn och ungdomar kan riskerna för utanförskap minimeras. Genom att stödja föräldrar och andra vuxna runt barnen ska detta stärkas och system för att tidigt upptäcka och ingripa när unga är i riskzon finnas.

Vuxnas ansvarstagande för efterlevnad av lagar - Genom att stödja en ansvarsfull alkoholservering och utmana vuxnas normer och attityder till alkohol, våld och lagbrott stärker vi förutsättningarna för vuxnas ansvarstagande och med detta färre våldsbrott - inte minst mot närstående och sexuella våldsbrott

I BRÅs årliga handlingsplan specifiseras de konkreta åtgärder som varje verksamhet inom kommunen och polisen ska genomföra under året.

Brottsoffermyndigheten

Om du har utsatts för ett brott står du troligen inför en ovan situation som kan göra dig orolig och osäker. När du polisanmäler ett brott inleds en kedja av händelser där flera myndigheter är inblandade. På brottsofferguiden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., framtagen av Brottsoffermyndigheten, kan du som utsatts för brott få en överblick över vad som händer vid ett brott. Webbplatsen ger dig information som är anpassad efter: vilket brott du utsatts för, hur gammal du är och var i processen du är, till exempel om du har gjort en polisanmälan eller väntar på en rättegång.

Brottsofferjouren (BOJ)

Brottsofferjouren är en fristående, ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Du kan vara anonym, stödet är kostnadsfritt och du behöver inte ha polisanmält händelsen.

BOJ erbjuder:

  • Medmänskligt stöd av någon som lyssnar och förstår.
  • Information om polisanmälan, rättsprocess och ersättningsfrågor.
  • Stöd vid eventuell rättegång.
  • Hjälp i kontakt med myndigheter och försäkringsbolag.

Det spelar ingen roll vem du är, vilket brott du har utsatts för eller var i landet du bor - BOJ ger stöd till alla brottsoffer, vittnen och anhöriga.
Brottsofferjouren har omkring 60 lokala jourer med över 1000 volontärer som ger stöd i Sveriges alla kommuner.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-11-28
Publicerad:
2023-02-06