Gå till innehåll

Multiaktivitetshuset

Multiaktivitetshuset växer fram i Gällivare centrum.

Multiaktivitetshuset som växer fram mitt i Gällivare centrum ska ge plats för kultur, sport och fritidsverksamhet – allt under samma tak. Det kommer att finnas bio, bibliotek, simhall, äventyrsbad, spa, sporthall, restaurang, klättervägg, lokaler för brottning och tyngdlyftning, musik och scenkonst och mycket mer.

Det är ett intressant och utmanande projekt, ritat av den välkände arkitekten Michael Green från Kanada med ett stort inslag av trä som bärande konstruktion. Han tillhör världens nu främsta arkitekter och är i särklass när det gäller träarkitektur, vilket också gäller Gällivares nya multiaktivitetshus. Bakgrunden till detta byggprojekt är samhällsomvandlingen i Gällivare kommun.

Under hösten 2022 har bottenplattan gjutits. Från och med nu börjar bygget att växa uppåt, huset blir i sex våningsplan.

Huset blir omkring 21 900 kvadratmeter stort och ska innehålla lokaler för bad med både höj- och sänkbar simbassäng, äventyrsbad och en spaavdelning. En restaurang blir det lokala navet i huset. För de sportintresserade byggs lokaler för brottning, kampsport, bowling, klättring, handboll med mera.

Kulturen får en central plats med ytor för bio, en black box för olika framträdanden, teater, dans, bibliotek och musik. Fritidsverksamheterna får nya lokaler för Kulturskolan, skatehall och fritidsgård.

Multiaktivitetshuset är ett av fyra projekt som tillhör samma plan kring ökade aktiviteter i centrum. Nya Sporthallen med en friidrottsarena, is- och evenemangsarenan Isborgen samt Kunskapshuset ingår också. Multiaktivitetshuset blir en plats för möten, över åldersgränser och intressen. En del av samhällsutvecklingen i Gällivare.

Rutschkana multiaktivitetshuset

Multiaktivitetshuset får förutom en simhall även ett äventyrsbad samt en spaavdelning.

Black box
Interiör
Multiaktivitetshuset interiör
Multiaktivitetshuset interiör

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-04-11
Publicerad:
2022-11-22