Gå till innehåll

Hon blir en bro mellan forskning och verklighet

Porträtt Åsa Waara

- Jag är glad att resan med digitaliseringen har startat, det finns mycket att vinna, även ekonomiskt säger Åsa.

Gällivare har fått sin första kommundoktorand. Åsa Waara har nyligen inlett forskarstudier via Luleå Tekniska Universitet.

- Det här kommer bli en vinn-vinn situation för båda parter. Jag blir en bro mellan forskningen och verkligheten. Kommunen får via mig ta del av exempelvis forskningsresultat som finns inom ett område, samtidigt kan jag rapportera tillbaka till forskningen om verksamheten i en kommun som Gällivare, ett värdefullt kunskapsutbyte, säger hon.

Som kommundoktorand kommer Åsa Waara jobba kvar på sin tjänst som processledare på Samhälls- byggnads- och teknikförvaltningen, samtidigt som hon forskar på
deltid. Idén till att bli kommun- doktorand föddes i det pilotprojekt som Åsa är igång med och som inledningsvis handlar om att göra sporthallen digital.
- En del av funktionerna är att besökarna ska kunna göra allt, från att boka lokaler till att betala och passera in och ut, med sina smart- telefoner. Något som troligen kommer användas i framtida byggnader som multiaktivitetshuset, berättar Åsa.

Förändrade arbetssätt

Men pilotprojektet är bara en liten del av hennes forskningsområde ”Digital transformation i den offentliga sektorn”.

I samhällsomvandlingen tittar man mycket på de nya stora byggnaderna, de som flyttats, byggts och ska byggas.
Men den kommer också att förändra våra arbetssätt. Nu har vi möjlighet att se över nya effektivare och kanske mer innovativa arbetsprocesser - med hjälp av digitaliseringen.

Det intressanta är hur vi som kommun implementerar det digitala. Vilka framgångsfaktorer finns, med mera. Sådant har forskarvärlden gjort studier på, så det finns metoder och modeller, teorier, ja samlad kunskap som kan stötta upp. Det är det som är fördelen, i stället för att ta in en konsult en kort tid finns jag här hela tiden. Jag är glad att resan med digitaliseringen har startat, det finns mycket att vinna, även ekonomiskt.

Hemlängtan

Åsa har i likhet med många andra Gällivarebor bott på andra platser men känt hemlängtan. 2017 flyttade hon tillbaka då hon fick en tjänst som attraktivitetsutvecklare.

Hon bor med sin familj vid Vassaraträsk, en plats med rikt djurliv som ger inspiration till kreativt skapande. När tiden räcker till ägnar hon sig åt konst och konsthantverk där motivet ofta är naturen i hennes närhet.

Fjällvärlden på vårvintern är så otroligt vacker så det går inte att i ord beskriva. När jag senast åkte skidor mellan Nikkaluokta och Vakkotavare och fick se topparna in mot Sarek det var makalöst! Det är sådant som fyller en med energi.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-08-28
Publicerad:
2023-06-13