Gå till innehåll

Från tropisk värme till arktiskt klimat

Kazi sitter bredvid ett elskåp

Stadsnätstekniker Kazi Sadman Rashid.

Kazi Sadman Rashid är stadsnätstekniker, anställd på Fiberenheten i Gällivare kommun, sedan juni 2022. Han är uppvuxen i ett av de mest tätbefolkade länderna i världen, Bangladesh men bor nu i vår arktiska stad. Och frågan blir förstås om han inte saknar myllret av liv, storstadspulsen och värmen?
- Absolut inte! Min högsta dröm har alltid varit att bo ovanför polcirkeln, säger Kazi.

Kazi kom till Stockholm 2009 för studier, det senaste ämnet han läste var till DevOps-engineer. Det var när han skulle söka praktikplats som han fick upp ögonen för Gällivare, via Framtidsmässsan, en digital mässa för studenter.

Han sökte och blev antagen som praktikant på sin nuvarande arbetsplats. Tidigare hade han besökt Åre en gång och tyckt att det var fint. Så när han började praktiken var det första gången han reste riktigt långt norrut.

Det var ett äventyr att köra den långa vägen till Gällivare, jag gillar långa bilresor.

Kazi berättar att han blev väl mottagen på sin praktik-plats. Chefen och kollegerna ordnade så han fick göra en massa roliga saker, som att åka upp på Dundret med bandvagn, prova pulkaåkning, pimpelfiske och vinter- utflykter med grillning och skoteråkning.

Efter praktiken erbjöds Kazi fast anställning som stadsnätstekniker där hans uppgift numera är att övervaka fibernätet och göra viss administration.

Det är nu andra vintern Kazi Sadman bor i Gällivare. Han är fortfarande lika positiv, även om den mörkare årstiden kan vara lite deppig, säger han. Men han berättar med glimten i ögat om allt han sett för första gången. Norrsken, polarnatt, midnattssol, renar, älg och räv.

Det enda jag inte mött ännu är en björn, men det vill jag inte! Skämt åsido, jag tycker om vinter och snö och att det inte bor så mycket folk här. Där jag kommer ifrån är det folk överallt och värmen, som är mellan 28 till 35 grader, känns som 40 grader på grund av den höga luftfuktigheten.

På minussidan tycker han är att det är svårt att hinna handla kläder i Gällivare, efter arbetstid. Butiker i centrum stänger tidigt och en del har helgstängt.
På fritiden går Kazi gärna långpromenader och har även varit ute och plockat bär i höstas. Övrig tid spenderar han i sitt datorlabb som han har hemma.

Jag är utbildad IT- säkerhetsspecialist. Jag leker lite och testar olika saker i labbet så att jag inte glömmer den delen.

Någon gång i månaden reser han till Stockholm där han har ”fru och katt”. Visst vill han bo i Gällivare men det är ännu ovisst hur det kommer bli på lång sikt.
Vad gäller fiberutbyggnaden ligger vår kommun ganska bra till där cirka 80 procent har tillgång till fast bredband och telefoni via fiber.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-08-28
Publicerad:
2023-05-02