Gå till innehåll

Hallå där Mats Marquardt – projektledare på Gällivare kommun

Mats Marquardt, projektledare på Gällivare kommun.

Mats Marquardt, projektledare på Gällivare kommun.

Mats Marquardt är nybliven gällivarebo och leder olika projekt runt om i kommunen. Han har installerat sig snabbt efter sin flytt från Stockholm och trivs bra med närheten till ett aktivt friluftsliv och naturen.

Berätta om din bakgrund, vad har du jobbat med tidigare?
Jag är arkitekt, utbildad på KTH i Stockholm och har varit yrkesverksam arkitekt de senaste 25 åren. Den marknaden kraschade i princip förra året och då måste man fundera på vad man ska göra sen.

Hur kom det sig att du hamnade i Gällivare?
Det är lite olika spår som leder hit. En sak var min kloka fru som frågade om jag hade en aning om vad som händer i Norrbotten. Sen undrade hon också om jag inte skulle göra något annat då jag håller på med friluftsliv hela tiden. Det sådde två frön, dels att jag kan göra något annat och dels kan jag få vara i Norrbotten. Sen hittade jag lediga jobb via MindDig när jag väl hade zoomat in Gällivare.

Sen har jag varit och vandrat här uppe med mina söner och då startade och slutade vi i Gällivare. Då såg jag den stora bilden som hänger inne i Norrskensgallerian och där är det en människa på bilden som isklättrar med texten arkitekt bredvid. Då tänkte jag att Gällivare kommun har verkligen tänkt efter vad som finns att erbjuda här. Här är det möjligt att ha en annan vardag tänkte jag då. Det väckte något hos mig. Sen älskar jag att åka skidor och det kan man inte göra i Stockholm längre. Och sen har Gällivare Dundret precis mitt i tätorten.

Vad jobbar du med nu?
I en kommun jobbar man mot medborgarna och det är ett stort och viktigt uppdrag. Jag intervjuades båda av bygglovsavdelningen men även projektavdelningen där jag jobbar nu. Och det landade i en roll som projektledare. Just nu handlar det om ombyggnation av en del av Hedgården som ska bli LSS-boende för sex personer och samarbetsprojekt för nybyggnation av ett LSS-boende med Riksbyggen. Jag jobbar också med ett projekt för säkra skolvägar. Vi är även med i ett projekt där kommunen fått pengar av regeringen för konst i det offentliga rummet.

Hur hittade du en bostad?
Det började med att jag fick bo i logegården på Heden där jag fick hyra ett rum. Sedan köpte jag en lägenhet på Repisvaara. Där var det avgörande närheten till Dundret med skidspåren runt hörnet men också närheten till kommunhuset. Jag har skidrat hemifrån upp till Åke på toppen, det är lyx tycker jag.

Vad gör du på din fritid?
Åker telemarksskidor, turskidor och springer. Första veckan var jag upp och köpte säsongskort på Dundret. Sedan onsdagen innan Dundret runt så åkte jag till RE-playen och lånade längdutrustning. Jag testade åka några gånger till Femmanvägen och bestämde att jag ville prova. Det var jättekul och vi hade fantastiskt väder och bara en massa glada människor överallt. Sen kom Marcus Hellner och körde om då kände man att det här var ju kul.

Vad är det bästa med Gällivare?
Att det ligger i fjällen. Allt som jag gillar är nära och att folk är trevliga, intresserade och jätteduktiga på en massa olika saker som man inte ens visste att folk kunde kunna. Det tycker jag är imponerande. Eftersom det är så litet så måste man kunna så mycket och det gör folk. Det är inte så stressigt här. Här finns äventyren runt knuten och är jättetillgängliga. Jag gör hellre många mindre äventyr än ett stort vart femte år.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-25
Publicerad:
2024-06-25