Gå till innehåll

Basutställningar

Basutställning

Missa inte utställningen om världsarvet Laponia.

Våra basutställningar handlar om samer, nybyggare, gruvindustrin och världskulturarvet Laponia. Dessa områden har tillsammans bidragit till att skapa vår lokala och regionala kultur.

I vår samiska utställning får du se samiska dräkter och äldre hantverk. Vi har byggt upp en miljö för att ge en bild av samernas levnadsförhållanden förr i tiden, i denna är tältkåtan med eldstad central. Vid sidan av rennäringen får du se hur samerna livnärde sig på jakt och fiske. I utställningen ingår uppstoppade djur som örn, varg, järv, ren, fjällripa och örn. Vi har även målningar av den Nils Nilsson Skum som är en av de främsta samiska konstnärerna.

fin bild

I nybyggarutställningen får du se hur människor förr brukade jorden, bedrev djurhållning och skogsbruk. Vi har byggt upp en miljö där du kan ta del av deras
levnadsförhållanden. I denna är ett pörte, eller liten stockstuga, med eldstad central. Vi visar även hur nybyggarna livnärde sig på jakt och fiske. I utställningen ingår uppstoppade djur som örn, räv, orre och trana.


fin bild

fin bild

Följ hur gruvindustrin växte fram från 1700-talet och fram till dagens teknologiskt avancerade gruvdrift. De tidiga gruvarbetarna hade ett farligt, tungt och smutsigt arbete. Deras främsta hjälpmedel var dynamit, hackor, spadar och handdragna vagnar. Idag är driften mekaniserad och till stor del digitaliserad. Inledningsvis fraktades järnmalmen vintertid med hjälp av samer och bönder till kusten. Samerna använde renar för att dra järnmalmen i akkjor, det vill säga stora träpulkor. Varje akkja tog ungdfär 178 kg malm. Gruvdriften utökades kraftigt i samband med att järnvägen stod klar 1888. Denna medförde en avsevärt större transportkapacitet, vilken successivt ökade över tid. Idag består ett malmtåg av 68 vagnar där varje vagn tar en last på 100 ton.

Vi har en stor mineralsamling som visar den stora mångfald som finns i våra gruvor. Du bjuds på rejält med ögongodis i form av gnistrande, blänkande och fascinerande mineraler. Mineralsamlingen kommer från LKAB:s gruvmuseum som fanns i Malmberget och den har under många år byggts upp av gruvarbetare.

Laponia, eller Lapplands världsarv är Europas största sammanhängande kultur- och naturlandskap och det togs upp på Unescos världsarvslista 1996.

I utställningen får du se en del av Laponia; Muddus/Muttos nationalpark och naturreservaten Sjávnja/Sjaunja och Stubbá/Stubba. Vi berättar hur människor har levt här i tusentals år och hur området har utvecklats fram till idag. Området är också skogssamernas arbetsplats. Hösten är deras mest händelserika period. Du får följa med på jakt, sarvslakt och bärplockning.

Laponia omfattar 9 400 kvadratkilometer och sträcker sig över Arjeplogs kommun, Gällivare kommun och Jokkmokks kommuner. Det inkluderar fyra nationalparker (Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet) och två naturreservat (Sjaunja och Stubba). I Laponia ingår även glaciäromådet på Sulitelma, Rapadalens deltaområde och Tjuoltadalen. Landskapet präglas av fjäll, glaciär, myr och urskog. Det finns ett rikt växt- och djurliv med många hotade arter. Laponia är ett av de få världsarv som är kombinerat kultur- och naturområde eftersom samerna fortfarande brukar området för renskötsel.

fin bild

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-09-02
Publicerad:
2022-11-15