Gå till innehåll

Om museet

Vi visar kommunens historia med betoning på samer, nybyggare, gruvindustri och naturen. Det vill säga de människor och det klimat som bidragit till den kultur som präglar vår landsända. Våra tillfälliga utställningar visar främst Gällivares levande och breda kulturliv. Vi är ett barnvänligt museum med lekrum och kreativ verkstad.

Du är varmt välkommen att besöka oss!

År 1934 bildades Gällivare hembygdsförening med syftet att bevara vår unika historia och kultur. Den drevs på ideell basis och medlemmarna började samla in historiska föremål och berättelser. Allt eftersom tiden gick växte samlingen och det behövdes större förvaringsutrymmen. Man ville samla föremålen på en plats och i anslutning till dem ha ett museum. Valet föll på epidemisjukstugan som ligger på Hembygdsområdet. Där låg museet i många år tills platsbristen åter gjorde sig gällande och det flyttades till en källarlokal på Industrigatan. Museet flyttades 1984 till Centralskolan, där det invigdes 1985.

Museet övergick 1999 till kommunal regi. Detta innebär att kommunen ansvarar för driften och skötseln av museet samt att hembygdsföreningen äger föremålen i samlingen. Denna uppgår till drygt 10 000 föremål.

fin bild

Gällivare museum var först inrymt i epidemisjukstugan från början av 1900-talet. Sedan dess har stugan bland annat varit uppskattat sommarcafé.

fin bild

Den gamla centralskolan i Gällivare, där museet är inrymt sedan 1984.

Gällivare kommun är förvaltningskommun för minoritetsspråken Finska, Meänkieli och Samiska. Dessutom har vi ett demokratiuppdrag. Arbetet med våra nationella minoriteter är därför en mycket viktig och prioriterad del av vår verksamhet.

Vi håller för närvarande på med två stora relaterade projekt. Det första är att få tillbaka föremålen från den samiska offerplatsen Unna Saiva till Sapmí och Gällivare museum. Museet har även en helt unik romsk bostadsvagn från början av 1900-talet. Vi håller på att söka medel för att kunna renovera denna och göra den till ett rullande museum. För att lära barn- och ungdomar om en dold, men viktig del av vår historia.

För att uppmärksamma våra minoriteter och förmedla kunskap kring dem anordnar vi nationaldagsfirande, kulturdagar, urfolkens dag och mycket annat.

En stor del av föremålen i vår samling har anknytning till våra nationella minoriteter.

fin bild

Våra nationella minoriteters flaggor. Från vänster: mäenkieli, judiska, samiska, romska och Sverige-finska

Har du frågor som rör ditt besök? Kontakta oss genom receptionen så hjälper vi dig!

  • Gällivare Kulturmuseum har hiss till alla våningar. Denna och ramp finner du i anslutning till den entré som har samma ingång som café Vetehatten.
  • Hörselslinga finns monterad i utställningssal två och kan användas vid föreläsningar och andra aktiviteter.
  • Handikapptoalett finns på plan 1 vid hissen.
  • Skötbord finns på plan två vid hissen.
  • Utställningsytorna på plan 1,5 och 2,5 består av trappavsatser och kan inte nås med rullstol.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-10-01
Publicerad:
2022-10-03