Gå till innehåll

Dimitris romska samling

Klänning ur Dimitris samling.

Klänning och smycken ur Dimitris samling

Klänning ur Dimetris samling

George Dimitri som gruvarbetare i Malmberget.

Gällivare Kulturmuseum har en unik romsk samling. Denna är skänkt av familjen Dimitri. Under fyrtio år drev de ett kringresande tivoli och på 1950-talet bosatte sig familjen i Malmberget.

De levde ett hårt och kringflackande liv som speglar att romer inte fick bosätta sig permanent i Sverige eller att deras barn fick gå i skolan. Familjens barn fick hjälpa till från tidig ålder. Den äldste sonen George föddes i Malmö 1913 och därefter gick familjens färd över hela Sverige och slutade i Malmberget. Där fick Fadern och de två bröderna anställning som gruvarbetare i Vitåfors. När de kom till Malmberget var Georg 39 år gammal. Där fick han äntligen sin önskan uppfylld om att få ett fast arbete, månadslön, bo i lägenhet och sova i en säng.

Familjen Dimitri hade en stor bostadsvagn och i denna sov föräldrarna och de yngsta barnen. Övriga barn sov i ett gammalt militärtält. Senare skänkte familjen bostadsvagnen och dess sammanhörande husgeråd och föremål till Gällivare kommun. De ville att deras historia skulle bevaras åt eftervärlden och bidra till att sprida kunskap om det romska kulturarvet.

Dimitris vagn är unik eftersom det endast finns en liknande bevarad vagn i Sverige och denna står i Malmö. Vår vision är att renovera vagnen och ha den som ett rullande museum för att kunna berätta för barn och unga om en viktig del av vår historia.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-07-22
Publicerad:
2022-11-15