Gå till innehåll

Tjautjasbygden

Foto: Magnus Winbjörk

Foto: Magnus Winbjörk

I fjällnära Tjautjas bor cirka 300 invånare och denna bygd har den lägsta medelåldern av alla bygder i vår kommun och är en mycket vacker plats som sjuder av liv med både fastboende, stugägare och många besökare. Intresset för att bo i vackra Tjautjas är stort, då byn ligger 20 minuter med bil från tätorten och är ett lysande exempel på tillväxt i landsbygd. I bygden finns ett starkt engagemang bland de fastboende som aktivt utvecklar sin plats. Här finns flertalet entreprenörer - flertalet underentreprenörer till gruvorna men också tjänsteföretag och ett besöksnäringsföretag som erbjuder unika upplevelser i bygden, en skola förskola - åk. 3 samt ett aktivt föreningsliv.

Byn med sin vidsträckta sjö Tjautjasjaure är kommunens flottätaste, då det populära arrangemanget Flottkalaset gick av stapeln där under några år. Under varma sommarkvällar är det inte ovanligt att sjön är full av flottar, ett skådespel i sig.

Vintertid kan man ta sig på skidor och inom loppet av 20 minuter befinna sig ovan trädgränsen på ett lågfjäll. Skoterfolket vallfärdas till området som inbjuder till fin körning både i lågland och fjällen. Under vårvintern arrangeras Tjautjas Grand Nationals - en skotertävling som lockar deltagare från hela norden och som är en välbesökt folkfest.

Området bjuder på äventyr och upplevelser av olika slag. Sportfisket är stort sommartid, men lika stort är vinterfisket.

Tjautjasjaure hette från början Tjaktjajaure. Detta betyder Höstsjön; sjön ligger på tvären i samernas flyttriktning, väst-östlig riktning, och sjön och bäcken var ett naturligt "staket". Renarna stannade tills sjön blev istäckt och kring november-december flyttade samerna med renarna längre österut. Namnet fick byn förmodligen på grund av att samerna vistades vid sjön under hösttiden. I Tjautjasjaure är Baste sameby verksamma med sin rennäring.

Besöksvärda pärlor:

Hirvastoppen, ligger på berget Hirvasoive är väl värt ett besök. Det går att vandra dit, Åk via Tjautjasvägen 860 och 10 km innan byn sväng höger. Se på karta för tydlig beskrivning. Lättvandrad, väg hela vägen upp. Fint område att vandra i. Flygplansdelar.

Nipporis Lågfjäll med vacker utsikt. Finns en stig inifrån byn och en innan byn 3 km se karta.

Boazuoaivi En fjälltopp värd att besöka. Inifrån byn från vändplan längst in i byn finns en stig på ca 1,5 km upp fjället.

Finns mycket fina fiskevatten i området. Glöm inte att lösa fiskekort och var varsam med naturen.

Kommunen ansvarar inte för någon badplats. Bad sker på egen risk.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-06
Publicerad:
2023-04-06