Gå till innehåll

Dokkasbygden

Leipojärvi i Dokkasbygden- Det ljuva livet- Foto: Monika Nilsson

I Dokkasbygden ligger i kommunens östra del och här hittar vi bland annat byarna Leipojärvi, Mettä-Dokkas, Dokkas, Nilivaara och Vettasjärvi.

Bygden har ca 700 invånare och ca 60 företag, mest inriktade på skogsförvaltning, åkeriföretag men även företagstjänster och renskötsel. Barnen går på EMMA-skolan from förskola tom årskurs 6 i Mettä-Dokkas. Barnomsorg finns.

Området med sin kringbyar är mycket vackert med skogslandskap och många sjöar och älvar som passerar. Här bor människor i olika åldrar men också många barnfamiljer. Här finns även många fritidsboenden och hit söker sig friluftsfolk alla årstider för att bada, fiska, plocka bär och åka skidor och skoter.

I Dokkasbygden finns det flera aktiva föreningar som driver utvecklingen framåt.
En av dessa är IK LEJ är idrottsklubben med sitt hjärta i Leipojärvi. I slutet av sommaren anordnas den folkkära Byadagen där besökare bjuds på en go gemenskap och aktiviteter. Under vårvintern arrangeras även Backracet ÅHL-In och även det berömda loppet Lapland Arctic Ultra med deltagare från olika världsdelar passerar Leipojärvis klubblokal Leibo. Läs mer om IK LEJ´s aktiviteter på deras Facebook och hemsida.

I Nilivaara finns det flera föreningar, en av dem är Nilivaara fritids- och friskvårdsförening, och på deras hemsida och på facebook kan du läsa mer om vad som händer i Nilivaara. I Nilivaara finns också butiken Love from Lapland.

Purnuvaara har två föreningar, Purnuvaara Hembygdsförening och Purnuvaara fritidsförening. Hembygdsföreningen ordnar med olika festligheter under året, såsom Nationaldagsfirande, pokerkvällar och kulturarrangemang, håll koll via deras Facebook. Fritidsföreningen underhåller skoterleder, planterar fisk och underhåller vindskydd och stugor, bland annat stugan på Jerttaberget och det populära utflyktsmålet Altojärvi. Hitta mer information via föreningens Facebook och hemsida.

I denna bygd är bland annat Baste sameby verksamma med sin rennäring.

Besöksvärda pärlor:

Jerttaberget Uppe på berget finns en mysig koja med fantastisk utsikt. Skoterled och stigar finns från Purnuvaara att följa oavsett årstid upp på berget.

Leipojärvi Följ vägen inne i byn till rekretionsområdet. Omklädningshytter samt eldstad och brygga finns på den omtyckta sandstranden som har utsikt över Leiposjön. Badning sker på egen risk. Ej kommunal.

Fint sportfiske - exempelvis röding, regnbåge, öring, lax och harr finns i områdets vattendrag och lockar fiskare både sommar som vinter.
Lös fiskekort och var varsam med naturen.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-04-06
Publicerad:
2023-04-06