Soutujärvibygden
Soutujärvibygden - en enormt vacker bygd placerad ca 5 mil norr om Gällivare, där byarna ligger som pärlor på ett band längs E10:an.
Denna bygd är en port mot fjällvärldens magiska natur och är oas för såväl friluftsfolk som jägare och fiskare med unika möjligheter till bland annat sportfiske i världsklass. I området är Girjas sameby verksamma med sin renskötsel.
De två största byarna är Skaulo och Puoltikasvaara, och bygden består av ytterligare en mängd mindre byar i vackra fjäll- och skogslandskap. Här finns ett rikt föreningsliv och ett stort engagemang hos lokalborna, som engagerat utvecklar sin plats på jorden. Det finns en välsorterad mataffär med drivmedelsstation, ett lokalt servicekontor med turistinformation, skola upp till och med åkurs 6, ett mysigt cafe och bageri, samt ett bistro och microbryggeri inom kort. I hela Soutujärvibygden bor ca 500 invånare och 35 företag med blandad inriktning, men främst i skogs-, byggnads- och besöksnäringsbranschen.
I bygden huserar ett antal upplevelsebaserade företag med allt från en spännande fjällnära keramikverkstad till hundspanns- och vildmarksuppleveler i unika miljöer. Det finns både kost och logi i området. Här stortrivs både fastboende, besökare och stugärgare i en bygd där äventyret och gemenskapen är en given del av livet.
Det är endast ca. 45 min. i bil till flygplatserna i både Gällivare och Kiruna. Soutujärvibygden är också bra placerad till arbetsplaser inom gruvnäringen i Gällivare och Kiruna - 40 min. i bil och med sin närhet till Svappavaaragruvan - 20 min. i bil.
Besöksvärda pärlor:
Kainunjänkkä är en av alla de myrar som använts vid myrslåtter. Vilket arbete de utförde förr i tiden! Slåttern på myrarna påbörjades efter midsommar. Soutujärvi Hembygdsförening brukar arrangera aktiviteten ”Myrslåtter i Kainunjänkkä” den tredje helgen i juli varje år och efter ett pass på myren blir man bjuden på kokkaffe och kolbullar med fläsk och lingon vid rastkojan. Hit kan man ta sig en promenad och ta en paus i den fina rastkojan som också har eldstad och bänkar utomhus. Det finns en vandringsstig, som är 1,8 km enkel väg, och börjar i byn Puoltikasvaara.
Marsijärvi är ett lättillgängligt besöksmål för dig som gillar fiske både sommar- och vintertid. Sommartid kan du lätt ta dig fram till sjön och på plats finns en jättefin stuga med eldningsmöjlighet, det finns också utedass och fina rastplatser runt hela sjön. Några av rastplatserna har också vindskydd. All infrastruktur (förutom hela längden av stigen runt sjön 5 km) anpassad för personer med funktionshinder. Det finns en informationsskylt upp vid kojan, med översiktskarta och kulturell information. Samtidigt finns nu 10 infoskyltar i svensk och engelsk om fiskekultur i Soutujärvibygden längs stigens båda början.
Kaitum och Killinge Genom byarna rinner Kaitumälven, en av Europas sista orörda älvar, orörd i bemärkelsen att den inte är reglerad via vattenkraft och i stället flyter dynamiskt från fjällandskapet ner mot Kalixälven där älvarna möts vid Lappesuando. Kaitumälven är ca 150 kilometer och har sina källor intill Kebnekaisemassivet. Killingifallet ligger strax nedanför byn Killinge, här finns raststuga och leder att vandra, men såklart också fina fiskeupplevelser. Här kan du skåda när laxen hoppar i fallet.
Alldeles nära Killinge finns också sjön Ahvenjärvi, där finns det inplanterad Regnbåge och Röding. Perfekt ställe för hela familjen att fiska på, sommar som vinter!
Tänk på att vara varsam i naturen och att lösa fiskekort!
Kommunen ansvarar inte för någon badplats. Bad sker på egen risk.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2023-04-06
- Publicerad:
- 2023-04-06