Gå till innehåll

Dundret

Kalfjället Dundret erbjuder storslagna fjällupplevelser endast 10 minuter från samhället. Här finns vandringsleder, raststugor och vyer över en elftedel av Sveriges yta. Välkommen att låta dig hänföras!

Hur kommer jag dit?
Om du vill ta bil till toppen följ E45 mot Porjus, sväng av vid skylten Dundret Toppstugan/Naturreservat och följ den slingriga vägen upp mot toppen (OBS! Detta gäller sommartid, på vintern blir vägen ett skidspår). Det går också bra att promenera, springa eller cykla upp. Ett alternativ till detta är att ta sig upp via leden som går via Himlatorget och då parkera vid Björnfällan eller på liftparkeringen.

Fakta
Sträckor att gå: Den lättaste och även tillgänglighetsanpassade sträckan är den till Toppstugan. Hit kan du på sommaren gå med barnvagn, cykel och rullstol. Turen till Hebrotoppen är lite länge och går längs stigar eller spångar. Vill du ta dig upp på norra toppen finns en gammal bilväg att gå efter. För dig som har gott om tid på dig och kanske även har med en matsäck med kan en tur runt alla toppar vara en rolig utmaning.

Svårighetsgrad: lätt till mellan
Terräng: fjällterräng med spångar, även grusad stig, passar hela familjen
Sevärt: från toppen kan du vid klart väder se en elftedel av Sveriges yta och Kebnekaisemassivet. Här ifrån har du även en fantastisk möjlighet att njuta av midnattssolen.

Var rädd om naturen, ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Från Gällivares fantastiska hemmafjäll får du en fantastisk vy över hela samhället. Vid klart väder är det kvällstid även en perfekt plats att beskåda stjärnhimlen och norrskenet. Vi vill här tipsa dig om en kortare tur som snabbt tar dig upp på lite höjd.

Hur kommer jag dit?
Hit kan du ta dig via parkeringen uppe vid Björnfällan alternativt från parkeringen nere vid skidanläggningen. Från Himlatorget följer du sedan den kryssade leden upp mot norra toppen. Precis ovanför trädgränsen öppnar vyn över Gällivare/Malmberget upp sig. Antingen stannar du här och bara njuter eller så kan du fortsätta högre upp på fjället.

Fakta
Snöskor är ett roligt alternativ till skidor och hjälper dig att ta dig fram i snön. Tänk på att de ljusa timmarna är få och att det kan vara bra att ha med sig en pannlampa/ficklampa. Om du gör du din tur på kvällen och vill titta på stjärnorna kan vi varmt rekommendera att även ta med ett liggunderlag, så att du bekvämt och skönt kan beskåda himlavalvet. Det kan vara bra att även ta med sig ett par stavar när man går med snöskor.

Har du inga snöskor? Ingen fara, klicka här för att hyra ett par Länk till annan webbplats.

Svårighetsgrad: medel
Terräng: På denna tur får du upp pulsen då det bitvis kan vara brant. Tänk på att gå i egen takt och stanna gärna upp och vila när det behövs. Utsikten är mödan värd!
Sevärt: Vi kan utlova en fantastisk vy oavsett om du väljer att göra din tur under de ljusa timmarna eller då mörkret lagt sig.

Var rädd om naturen, ta med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-08-18
Publicerad:
2023-02-22