Gå till innehåll

Visningar för vuxna grupper

Vi erbjuder allmänna och privata visningar av våra basutställningar, tillfälliga utställningar och om samhällsomvandlingen. Ni har därför möjlighet att få höra om samer, nybyggare, gruvindustrin, naturen och Laponia. Dessutom kan ni få höra om hur Gällivare har utvecklats till dagens samhälle och konsekvenserna av Malmbergets avvecklande.

Programmen är cirka 45 minuter och kan anpassas efter era önskemål. Kontakta museiintendent Björn Pettersson: Bjorn.Pettersson@gallivare.se, 0730 256 831.

Museum

Ni får höra hur Gällivare har vuxit fram till dagens samhälle genom att vi vandrar genom våra utställningar om samer, nybyggare, gruvindustrin och Laponia. Vi berättar även om samhällsomvandlingen och hur avvecklandet av Malmberget har påverkat kommunen.

fin bild

Midnattsol över Gällivare från lågfjället Dundret.

Vi har tillfälliga utställningar på museet och brukar ha visningar av dem.

fin bild

Barbro Poggast. Utställningen håller på till 26 augusti.

Världsarvet Laponia ligger till stor del i Gällivare kommun. Ni får höra om ett levande kulturlandskap som varit bebott av samer i tusentals år. Här finns en otrolig natur med midnattsol, norrsken, kalla vintrar, fjäll, myrar, älvar, glaciärer och gammelskogar. För att inte tala om alla myggor.

fin bild

Kommer ni med buss så kan vi följa med och visa Gällivare, Malmberget och Koskullskulle. Under turen berättar och visar vi hur samhällena har vuxit fram och ni får på ett påtagligt sätt uppleva historien och hur de har påverkats av samhällsomvandlingen.

fin bild

Här låg Malmbergets centrum med affärer, bostäder och en skyskrapa på 13 våningar. Renarna visar att naturen börjat återta området.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-07-22
Publicerad:
2022-12-16