Gå till innehåll

Aktuellt

Kunskapshuset

Foto: Anders Bobert

Just nu riktas världens blickar mot Gällivare när gruvnäringen investerar
miljardbelopp för att göra en grön omställning av industrin. Det skapar framtidstro, stolthet och jobb. Vi bygger som aldrig förr. Nyligen invigdes Kunskapshuset som har uppmärksammats internationellt för sin unika design.
Vi har skapat en friidrottsarena och en toppmodern is- och evenemangsarena. Vi bygger bostäder och vi skapar ett av Sveriges största trähus som kommer att fyllas med cirka 22 000 kvadratmeter kultur och aktivitet.

Gällivare är inne i en fantastisk period med stor framtidstro och låg arbetslöshet. Samtidigt har stora delar av Malmberget flyttats till Gällivare.
I takt med gruvbrytningens utveckling har större delen av Malmberget avvecklats i olika etapper.

Genom ett gediget förarbete med bland annat medborgardialoger, nära kontakt med det lokala näringslivet och andra intressenter har kommunen fastslagit en vision som man arbetar utifrån. Gällivare bygger nu en arktisk småstad i världsklass.

Den gröna omställningen innebär stora möjligheter för Gällivare kommun att växa och utvecklas. Fler medborgare behövs och då behövs fler bostäder. Det planeras nu för fullt för att möta efterfrågan där kalkylen visar att det behövs 1200 nya bostäder de närmaste åren.

Vepa i centrum

Foto: Mikaela Åkerlund

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-09-04
Publicerad:
2022-12-14