Gå till innehåll

Värmepump

Vid installationen av bergvärmepumpar kan borrningen medföra risker för miljön, bland annat kan grundvattnet påverkas. Därför måste du först göra en anmälan till Miljö-, bygg- och räddningsnämnden.

Först när din anmälan har blivit godkänd eller 6 veckor från det att du lämnat in en komplett anmälan till miljökontoret kan du påbörja arbetet. Detta gäller även markvärme och för värmepumpar där kollektorslangarna ligger i en sjö, så kallad sjövärme. Utöver effekter som de här anläggningarna har på miljön så får de inte heller ligga för nära el-, avlopp- och vattenledningar. Vid arbete på dessa ledningar så måste man gräva ett dike. Ligger t.ex. bergvärmehål för nära dessa så kan kapaciteten på värmepumpen påverkas. När andra fastigheter ligger bredvid er egen så ska borrhålen placeras minst 10 meter från tomtgränsen.

En luftvärmepump behöver inte anmälas.

Förbered anmälan

Förbered dig noga så att din anmälan är komplett när du skickar in den. Om anmälan är ofullständig kommer den att behöva kompletteras och handläggningstiden kan bli längre. Det är du som söker som är ansvarig för att ta reda på information inför borrning och som blir ansvarig vid eventuella skador.

Miljö-, bygg- räddningsförvaltningen kräver att din borrare är certifierad och att borrning och installation utförs enligt riktlinjerna i Normbrunn -16. Därför måste du veta din borrares SITAC-nummer och fylla i vilken borrare samt installatör du tänker anlita.

Installatörer och borrare kan dessutom ge goda råd när du väljer var du ska placera borrhålet, hur djupt det ska vara och var borriggen kan placeras på din tomt. De kan också hjälpa dig att fylla i de tekniska uppgifterna om anläggningen.

Ta reda på var ledningar och servitut går innan du placerar ditt borrhål. Information kan hämtas via Ledningskollen. Energibrunnar ska placeras minst 5 meter från kommunala ledningar.

Markföroreningar

Ta reda på om det finns misstänkta föroreningar på eller i närheten av din fastighet. Det kan påverka möjligheten att få borra och kan i vissa fall kräva utredning och provtagning.

Hos Länsstyrelsen kan du kontrollera var det finns konstaterade eller misstänkta föroreningar

Om värmepumpen fyllts med fluorerade växthusgaser (f-gaser) kan du komma att omfattas av krav på regelbunden läcksökning och årlig rapportering till kommunen. Kraven på detta styrs av mängden f-gaser som finns installerade och ifall värmepumpen används yrkesmässigt.

Informera och diskutera placeringen med dina grannar. Tänk på att borrhålet ska placeras så att även grannarna kan borra i framtiden. Grannar kan ha äldre information som inte finns tillgängligt hos andra, exempelvis gamla borrhål och brunnar.

Kontakta miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen och begär ut eventuella handlingar för värmepump och avloppsanläggningar för närliggande fastigheter.

Placeringen av borrhålet är viktig för att inte riskera att påverka andra anläggningar och miljön. Ta reda på var eventuella närliggande brunnar och enskilda avlopp är placerade.

Generellt rekommenderas att borrhål placeras med minst följande avstånd:

  • 4 meter från byggnad
  • 10 meter från fastighetsgräns
  • 20 meter från annan energibrunn
  • 20 meter från grävd dricksvattenbrunn
  • 30 meter från borrad dricksvattenbrunn
  • 30 meter från enskilt avlopp

Om du inte kan hålla de rekommenderade avstånden behöver du redovisa hur du ska göra för att kompensera för kortare avstånd. Det kan till exempel vara att borra med vinkel bort från befintligt borrhål eller att borra ett djupare hål.

Anmälan

Anmälan görs genom e-tjänsten ”Anmälan om värmepumpsanläggning” senast 6 veckor innan du tänker installera pumpen. Om du installerar en värmepump utan att ha skickat in en korrekt ifylld anmälan och fått godkänt att påbörja arbetet så kan du bli tvungen att betala en så kallad miljösanktionsavgift. Till anmälan skall tomtkarta i lämplig skala bifogas med planerade borrhål utmarkerade.

Det här händer med din anmälan

När din anmälan kommer in till kommunen sker det olika steg innan beslut kan fattas.

Anmälan registreras

  • Anmälan inkommer till miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen och registreras i ärendehanteringssystemet.
  • Handläggaren går igenom din anmälan för att se att den är komplett. Är din ansökan komplett kan handläggningen påbörjas. Är din ansökan inte komplett kommer vi att kontakta dig angående vad som behöver kompletteras.

Grannhörande

  • När din anmälan är bedömd komplett skickas grannhörande ut till de grannar som är berörda. Detta görs främst om anläggningen placeras mindre 10 meter från fastighetsgränsen.
  • Hörda grannar blir informerade om vilken typ av anläggning som planeras och var den är tänkt att placeras. Grannarna får vanligen två veckor på sig att svara.
  • Om det inkommer synpunkter skickar handläggaren vidare dessa till dig så att du får möjlighet att bemöta synpunkterna innan beslut fattas.

Bedömning

  • Handläggaren gör sin bedömning utifrån de uppgifter som inkommit från anmälan, grannhöranden och de lagar och förordningar som reglerar värmepumpar.
  • miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen bedömer bland annat framtida möjligheter för intilliggande grannar att kunna borra för bergvärme, risk för påverkan på närliggande brunnar samt risk för påverkan på dricksvatten och spridning av föroreningar.

Beslut

  • Efter handläggarens bedömning fattas ett beslut som skickas ut till dig. Om grannar har haft synpunkter skickas beslutet till dem också. Beslutet går att överklaga inom tre veckor från den dag då beslutet mottogs. Efter tre veckor blir beslutet gällande om inget överklagande inkommit.

Innehåll i anmälan

I samband med anmälan behöver vi få in ett antal uppgifter.

Det här behöver vi av dig i samband med anmälan

  • Uppgifter om sökande och fastighet
  • Namn och kontaktuppgifter på företaget som installerar
  • Namn och kontaktuppgifter på företaget som borrar
  • Fakta om värmepumpsanläggningen: fabrikat och modell, effekt, typ och mängd av köldmedium, uppgifter om köldbärarvätska med mera.

Situationsplan

Du måste också bifoga en situationsplan i skala 1:300-1:500 där det framgår följande:

  • Borrhålets placering, djup och eventuell gradning och vinkel. Vid gradning ska borrhålets ingångspunkt, hela borrsträckan samt borrsträckans mittpunkt märkas ut.
  • Avstånd från borrpunkten till byggnad, fastighetsgräns samt eventuella energibrunnar, dricksvattenbrunnar eller enskilda avloppsanläggningar inom 30 meter från föreslaget borrhål. Om borrhålet är gradat räknas avståndet från borrsträckans mittpunkt.

Avgift

För behandlingen av anmälan tar vi ut en avgift enligt den taxa som kommunfullmäktige bestämt.

Kontakta oss

Miljö-, bygg- och räddningsförvaltningen
Tingshusgatan 8-10, 982 81 Gällivare

Telefon: 0970-818000
E-post: mobpost@gallivare.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-08-16
Publicerad:
2023-05-22