dunderNET logotyp
Publiceringsdatum: 31 jan 2024

IoT & LoRaWAN

Sakernas internet, nu kopplas än mer upp mot internet.

IoT

Internet of Things

Det som på svenska kallas sakernas internet, är en benämning på ett ekosystem av uppkopplad elektronik, som samverkar genom delad information.

IoT kan handla om allt från att styra belysningen hemma med mobiltelefonen till mer industriella lösningar med tusentals sensorer som bidrar till att styra processer.

Vissa IoT använder sig av uppkoppling via ett företags eller hushålls befintliga internetuppkoppling, medan andra ansluts till ett IoT-nät för tillgång till internet.

LoRaWAN

Long Range Wide Area Network

LoRaWAN är en standard för IoT-nät som samlar in och skickar ut små mängder data från och till många sensorer och styrdon. Tekniken möjliggör för att ta emot signaler på långa avstånd, och med mycket låg energiförbrukning. Små sensorer kan placeras i flera år utan batteribyte på platser där elektricitet saknas.

Med en enda basstation kan tusentals enheter anslutas samtidigt, i ett område på någon enstaka kilometer i tätbebyggd stadsmiljö eller upp till tiotals kilometer vid fri sikt.

Varför LoRaWAN när det finns fiber, 5G och WiFi?

I vissa fall saknas närheten till alternativ. I andra fall är befintliga alternativ inte rätt lösning. Även om fiber, mobilnät och elektricitet finns i närheten, kan det vara mindre behov som kan tillgodoses med enklare teknik.

Med LoRaWAN blir det både praktiskt och ekonomiskt genomförbart att implementera uppkopplad teknik på platser och till applikationer, som inte tidigare var tänkbara.

Det behövs inte längre egna anslutningar med ström och fiberkablar, nätverkskablar, mobila modem eller annan utrustning för att koppla upp en liten sensor eller knapp. Istället kan sensorer för enstaka kronor användas.

Tillämpning

Det finns oändligt med användningsområdet för IoT. Via LoRaWAN går det både att samla in data från sensorer och styra olika ställdon.

Det finns en mängd typer av sensorer för att mäta eller registrera en stor mängd olika saker.

Fukt, temperatur, läge, passager, avstånd, strömstyrka, luftkvalitet, vibrationer, nivåer, tryck, ljus, buller och mycket mer.

Det finns även tryckknappar, relän och ställdon som kan kontrolleras via LoRaWAN.

Exempel

Några exempel på lösningar med hjälp av LoRaWAN

  • Behovsstyrd verksamhet - Sensorer kan användas för att meddela när vegetation behöver vatten, soptunnor behöver tömmas eller när det är dags för snöröjning.
  • Koll på utrustning - Sensorer kan användas för att hålla koll på var verksamhetens delade resurser befinner sig, sjukhussängar, parkbänkar, arbetsfordon, m.m.
  • Incidenter - Sensorer kan användas för att meddela om förändringar. Skador som uppstår på infrastruktur, livbojar eller brandsläckare som lossas från sitt fäste, dörrar eller luckor som öppnats.

StadshubbsAlliansen har samlat några konkreta exempel.

dunderNET implementerar LoRaWAN

Inom IoT-projektet arbetar fiberenheten med att upprätta nät för LoRaWAN inom dunderNET.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-01
Publicerad:
2024-01-31

Sidfot