Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 15 dec 2023

Snart startar återvinning av matavfall

Den 1 januari börjar de nya matavfallsrutiner gälla i Gällivare kommun så att resurser som finns i avfallet kan nyttiggöras. Införandet av sortering av matavfall är i fullgång och samtliga matavfallskärl har körts ut till villor, fritidshus, flerfamiljshus och verksamheter.

Du har fått ett matavfallskärl, påshållare och två buntar papperspåsar samt en broschyr hur du återvinner matavfall. Genom att samla in ditt matavfall bidrar du till ökad miljönytta. För att det skall fungera är det viktigt att matavfallet inte är blandat med förpackningar, hushållsavfall eller annat restavfall.

 

När matavfallsinsamlingen startar kommer kärlen att tömmas enligt nedan:

Restavfall (gröna kärlet) töms var fjärde vecka året runt.

Matavfall (bruna kärlet) töms varannan vecka, förutom under vintern mellan vecka 42-19 då töms matavfallet var fjärde vecka.

Läs mer om sophämtning och se dina tömningsdagar här.

 

För dig med villa är kärlens placering viktig

För dig med villa/småhus är det viktigt att tänka på att vid tömningstillfället skall det vara minst 40 cm mellan kärlen. Detta för att underlätta för chauffören då tömning sker på sidan av sopbilen. Läs mer om vad som gäller för dig med villa/småhus här.

 

Tips!

När matavfallsinsamlingen startar kommer inte ditt gröna kärl att tömmas lika ofta så ett tips är att redan nu sortera ut förpackningar, tidningar, glas och burkar för att skapa resurser av dina sopor.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-12-15
Publicerad:
2023-12-15