Gå till innehåll

Tidigare stipendiater

Kulturstipendiater

2020 Miriam Vikman
Motivering - Miriam är en mycket aktiv konstnär med en bred kunskap och lång erfarenhet trorts sin ålder. Hon experimenterar med olika material och intresset för samhällsomvandlingen speglar henns motiv.

2021 Torbjörn Ömalm
Motivering - Torbjörns musikaliska kompetens och stilbredd men också hans arbete med att lyfta Malmfältens olika minoritetsspråk där hans skogssamiska och byfinska rötter genomsyrar det konstnärliga arbetet gör honom till en mycket värdig stipendiat.

2022 Jerk Schuitema
Motivering - Jerk Schuitema ahr med sitt lysande författarskap gett läsare och lyssnare spännande och nagelbiande berättesler, bland annat i boken Fjälldesperadon. Hansskrivande har nått långt utanför kommunens gränser och mer att vänta från hans hela tiden glödande penna.

2023 Hooja
Motivering - Musikgruppen Hooja har med ett unikt sound som beskrivits som skogsdisco och tagit musiksverige med storm. Med melodier och texter som fått hela Sverige, i alla åldrar att dansa och sjunga med får gruppen anses som något alldeles extra unikt. Framgången och ett fantastiskt genomslag i en knivskarp konkurrens gör Hooja till mycket värdiga vinnare av årets kulturstipendium.

Kulturstipendiater Ungdom

2020 Lisa Lundmalm fotograf
2023 Zamira Hagadal musiker & Ailo Thomassen musiker, producent

Eldsjälsstipendiater

2020 Ellen Lundgren/Finska Klubben
2021 Ingemar Holma, Lena Olofsson
2022
Sixten Israelsson, Emilia Eliasson
2023 Ann-Helen Mickelsson



Kulturstipendiater

2010 Erik Holmstedt
Motivering - Erik Holmstedt är född 1952 i Malmberget och bosatt i Luleå. Han är utbildad vid Konstfack i Stockholm och yrkesverksam som fotograf. Hans bilder av det industriella samhället har varit utställda på flera platser i världen. Erik Holmstedt tog sina första bilder av Malmbergets husrivningar som ung under åren kring 1970. Han har sedan återvänt till Malmberget och fotograferat villorna vid Elevhemsområdet under åren 2007-2008. Husen som är nu redo för flyttning eller rivning. Professor Sverker Sörlin skriver i boken " Inte längre mitt hem; " Erik Holmstedts bilder visar med " bergets" kratrar och sår, ett helt samhälles aldrig avstannande rörelse"

2011 Lena Vitok
Motivering - Lena Viltok är född i Gällivare. Hon har utbildar sig i Jokkmokk på Samernas utbildningscentrum ionom sameslöjdslinjen skinn och textil, samt skinn- och pälskoneftionslinjen. Hon har ställt ut sina konstverk i Ájtte museum, Åre, samt Gällivare museum. Lena Viltok är en samisk konstnär som har sin grund i den samiska kulturen.. Hennes bilder är starkt präglade av de samiska näringarna och hennes textilier har en naturnära stil. Renen är et viktigt motiv i hennes konstnärskap. Lena Viltok är en mycket kreativ samisk konstnär som använder bilder och material från den samiska kulturen.

2012 Daniel Wikslund
Motivering-Daniel Wikslund har redan blivit utsedd som riksspelman. Hans senaste skiva heter UPP! och Daniel är alltid uppe i musikaliska projekt. Hans texter präglas av de kontakter han har haft i och runt Tjautjas. Hans musik har spår av den folkmusik som funnits i Malmfälten och Tornedalen. Daniel är också idegivare och verkställare av flottkalaset i Tjautjasjaur. Flottkalaset har blivit en attraktion och samlar tusentals besökare och många musiker som är en del av Daniles nätverk. Daniel växte upp i Västerås. Han gick som många andra i den kommunala musikskolan och spelade fiol. Under uppväxten tillbringade Daniel alla skollov hos mormor i Tjautjasjaur.

2013 Erik Niva
Motivering -Erik Niva är född och uppvuxen i Malmberget. Han var 12 år när han fick se en landskamp i fotboll på Råsunda - 131 mil fån Malmberget. Senare blev livet blev det studier på univeristetsnivå men fotbollen har alltid varit Eriks passion. Idag är Erik Niva Sveriges främsta sportjournalist. Han har också haft tid att skriva två böcker om världsfotbollen. Erik har en förmåga att se bakom fotbollsmatcherna och visa fotbollens stora sociala roll i världen. Fotboll är kultur och Erik Niva har ett engagemang och kunskap att beskriva livet på och utanför fotbollsplanen.

2014 Maja & Malin Bergström
Motivering - Malin och Maja Bergström, två systrar från Malmberget, arbetar med att sprida den nordiska/arkistka konsten med barnboken som media. Malin är utbildad illustratör vid Konstfack och Parson´s New school for Design. Maja har utbildat sig inom kommunikation ved Beckmans designhögskola. Barnboken "Sylten som försvann" blev en stor succé tillsammans med Konstmuséet i Norr. Deras nya projekt "Hejdå månen" vill skapa en nyfikenhet kring vad som är möjligt i ett snölandskap där solen aldrig går upp. Systrarna Bergström har med en gedigen utbildning arbetat med att utveckla barnboken med att använda lappländska djur, växter och snölandskap i bilder och text.

2015 Kullekören
Motivering - Sångkören "Kullekören" har varit en damkör i 70 år. Den består av ca 50 personer mellan 19-80 år. Körsång är en stor folkrörelse i Sverige och sången skapar en stor gemenskap. Glädjen syns och hörs när Kullekören deltar i arrangemang. De har deltagit i Sång i midnattssol, konserter med kända artister samt arrangerat fullsatta julkonserter. Kullekören har skapat gemenskap och glädje med sina sånger under en lång tid,

2016 Gellivare sockens hembygdsförening
Motivering - Hembygdsföreningen bildades 1939 och deras uppgift är att samla, vårda och bevara föremål som föreningen äger och som visas i Gällivare museum. Hembygdsområdet med alla dess kulturbyggnader är en viktig kulturell mötesplats för kommunens invånare och turister. öreningen inviger under 2016 en ny bagarstuga och Sveriges nordligaste väderkvarn som upprustats. Kulturarvet och traditioner blir levande genom alla de arrangemang bl a Gällivare vintrmarknad som hembygdsföreningen anordnar under ett år.

2017 Eva Ek-Schaeffer
Motivering - Hon är en av landets och internationellt främsta textilkonstnärer. Född och uppvuxen i Gällivare. Med sin konst har hon gjort succé och hennes verk har inte bara prytt många utställningar utan kan också beskådas på många olika platser runt om i landet och världen.

2018 David Väyrynen
Motivering - David har med sin debut "Marken" gjort stor succé bland läsarna och kritiker och skapat ett nytt sätt att framföra dikter. Han har redan både varit nominerad och erhållit flera stipendier. Med humor och att skriva som folk i våra trakter pratar, skapar han både igenkännande och många skratt.

2019 Johan Airijoki
Motivering - Johan är musiker och har verkat länge med Gällivare som bas. Med hans band Malmfältens Rockklubb rosas han av både publik och recensenter landet runt. Johan skriver både text och musik och med sitt intensiva uttryck kan man både höra och känna Norrland i hans musik.

Kulturstipendiater Ungdom

2010 Torbjörn Ömalm musiker
2011 Erik Nordvall Trollkonstnär
2012 Elden musikgrupp
2013 Martin Wirén musiker, Elina Israelsson sångerska
2014 Simon Lundmark musiker
2015 Season One musikgrupp
2016 Alicia Holmgren musiker
2017 Moa Backe författare
2018 Alva Köhler konst, Jemima Hicintuka sångerska
2019 Inget stipendium delas ut

Eldsjälsstipendiater

2010 Margareta Hedberg Internationella caféet
2011 Lage Hedman MAIF, Torbjörn Kjelsson Röda Korset / Dundret Basket
/Djurens Rätt / Filmstudion
2012 Sivert Svensson Gällivare tomten, Bo Carlsson Hakkas
2013 Inga-Maj & Ann-Mari Falk / Gällivare Riksteaterförening
2014 Kjell Henriksson Skid- och friluftsfrämjandet, Studiefrämjandet &
Gällivare Riksteaterförening
2015 Olav Köhler och hästen Salve / Köhlers lantbruk
2016 Eva-Lena Björkman Byakult, Simo Haapaniemi underhåll skidåkning
2017 MMCK Malmfältens Motorcykel klubb
2018 Elsy och Inger Nordvall / Medborgarskolan
2019 Håkan Abrahamsson / Fritid inom tennis och folkhälsa

Kulturstipendiater

2000 Eva Hagström
Motivering - För sitt mer än 20-åriga konstnärliga arbete med bilder som ger oss möten mellan fjäll och hav, myr och strand, årstidernas växlingar och snöstjärnor som ändrat färg beroende på ljuset. Eva är född i Malmberget men numera bosatt och verksam i Siknäs i Kalix kommun. Hon är utbildad i textil formgivning Masters of Fine Arts på konstfack.

Tommy Lakso
Motivering - För sitt mångåriga engagemang i Gällivare kommuns musikliv speciellt då inom jazzmusiken, men då också för sitt positiva tålmodiga och engagerade jazzpedagogiska arbete som gitarrlärare. Musiker, pedagog, kompositör och föreläsare. Tommy har ett brett spektra och är en av landets främsta jazzgitarrister. Under åren som gått har Tommy fostrat otaliga musiker som gått vidare och nått stora framgångar. Han har även spelat in skivor, medverkat i radio och TV, spelat på internationella scener. Idag så arbetar Tommy som lektor vid musikhögskolan i Piteå 2012 fick han utmärkelsen " Årets jazzpedagog"

2001 Rune Olofsson
Motivering - Rune Olofsson erhåller årets kulturstipendium för sitt ideeella arbete inom musiken och för att han sett till att musiklivet i vår kommun förblivit levande. Rune Olofsson är den som arrangerar musik och engagerar musiker som startat jazzband där musikernas ålder är mellan 25 och 70 år, anordnar adventsjazz i kyrkan, nostalgikvällar, jazzkonserter och i mer än 40 år varit verksam inom musikkårn. Där lokal musik framförs där är oftas Rune med.

2002 Laila Spiik-Skaltje
Motivering - Laila Spiik har berättat och visat upp den smaiska kulturen och dess näring inte bara i Sverige och Norden utan också i England, Frankrike, Ryssland, deltagit i FN:s världskonferens i New York för alla världens religioner och vid världskonferensen i Rom för urspringsbefolkning med tema " Vår föda". Laila har på ett pedagogiskt sätt fört in och förnyat den samiska matkulturen och den samiska kulturen i det svenska samhällt vilket vi sett många exempel på inte minst i TV.

2003 Monika L Edmondson
Motivering - Monica erhåller stipendiet för sin formsäkerhet, känsla för mönster, färg, material, vinter och is och för att hennes samiska bakgrund ger det samiska konsthantverket en helt ny dimension. Monicas glaskonst ger betraktaren möjlighet att förflytta sig mellan nattgammal is till den kallaste vinterdag då andedräkten står som ånga ur munnen samtidigt som de varma färgerna i den samiska kulturen flammar som eld. Monica är skidåkarflickan från Gällivare som utbildade sig till lärare arbetade som skidtränare i USA, flyttade till Australien och utbildade sig till glaskonstnär vid Canberra Schoola of Art, Australian National University 1996-1999. Hon har haft utställningar förutom i Sverige, Australien, Italien, USA, Japan och Finland

2004 Anna-Sofia Mååg
Motivering - Anna-Sofia Mååg får årets kulturstipendium för sitt unga friska skapande där hon i sin keramik tar fram det karga arktiska landskapet, ljuset och den orörda naturen. Anna-Sofias Måågs keramik är ren och spännande, ibland med ovanliga former men alltid med en glasyr som är förförande vacker.

2005 Lotta Pettersson
Lotta Pettersson är född 1972 och uppvuxen i Malmberget. Hon tillhör den yngre generationen och intresset för konst inleddes tidigt eftersom hon växte upp med konstnärer inom familjen. Hennes intresse för järn har tilltagit under åren i skuggan av LKAB:s järnmalmsgruvor i Malmfälten. Lotta Pettersson har studerat på konstlinjen i Sunderbyns folkhögskola samt HDK Steneby, Järn & Stål och Offentlig gestaltning i Dals Långed. Inspirationen finner hon i sin omgivning, bland människor och i naturen.

2006 Anne-Lie Frosteryd
Motivering - För sina unika former på smycken i silver blandat med plast och pärlor, smycken som gör bäraren glad och betraktaren förundrad. Ane-Lie är född och uppvuxen i Malmberget, konstskola och elev hos silversmeden Jan Dahlberg, studerat grafisk design och glasblåsning

2007 Andreas Sarri
Motivering - Han har tolkat sin omgivning och andras verklighet med värme och distans. Självständig och säker i sitt konstnärskap talar hans bilder ett eget språk. Han öppnar dörrar och nya dimensioner, lyfter det vardagliga, rutinmässiga till konstens och kulturens sfärer och drar blickarna mot norr. Andreas fotograferar mycket från Nikkaluokta som även är hans hembygd

2008 Sofia Jannok
Motivering - Sofia Jannoks musik är kända både i Sverige och internationellt. Hon har med musikens jälp framfört känslan av snö, vind och fjäll. Sofia gör oss delaktiga av upplevelser och känslor som bara kan upplevas med hjärtat. Hon tolkar Lapplands själ i en unik blandning, sprider hopp och glädje, en förebild inom sin genre; modern samisk musik. Sofia Jannoks musik är en blandning av visa, pop, jazz och jojk. Hon har redan hunnit ge ut tre album. Hon har sina rötter i Gällivare men bor i dag i Umeå. Sofia har haft framgång med sin musik både i Sverige och utomlands.

2009 Delades inget stipendium ut.

Kulturstipendiater Ungdom

2000 Annika Isaksson-Pirtti / konstnär
2001 ?
2002
Matti Ollikainen / musiker
2003
Martin Wikström / musiker
2004
Anna Bladh / fotodesign
2005
Mattias Kalander / musikstuderande
2006
Maria Winbjörk / konstnär
2007
Annika Waara / konstnär
2008
Carolina Rynbäck / sångerska
2009 Inget stipendium delades ut

Eldsjälsstipendiater

2005 Birgitta Jonzon och Helen Taijik Frälsningsarmén,
Kjell " Firro" Hansson Midnight Summer Meet
2006 Margarets Häll Demensföreningen
Bertil Holmgren Nattvaara
2007 Hjördis Martinsson Gunillahem
2008 Belinda Fercher Nike / Djurens vänner / Filmstudion
2009 Inget stipendium delades ut


1990 Inger Persson
Motivering - Hon har trots sin ungdom en mycket gedigen musikalisk utbildning. Redan som tonåring avlade hon kantors- och kyrkomusikerexamina och 1989 var hon klar med musikdirektörsexamen. För närvarande går hon pianolinjen på musikhögskolan i Göteborg. Sommartid har hon arbetat som kantor i Gällivare kyrks och framträtt som pianist och ackompanjör vid flera musikevenemang i kommunen.

1991 Lola & Gunnar Dahlström
Motivering - Lola har ägnat speciellt intresse för den folkliga dräkten från Överkalix och gamla slöjdtraditioner samt arbetat mycket bland barn och ungdom. Gunnar uppmärksammas för sitt uppoffrande arbete inom musiklivet. Han har verkat som musiker, lärare och musikledare under flera decennier.

1992 Hilmer Joel Skoglund
Motivering - Hilmer Joel Skoglund uppoffrande arbete att utforska och dokumentera bygdens historia, kultur och språk utan tanke på egen vinning. 1932-1994 Hilmer bedrev sin hembygdsforskning i Umeå och blev sin hembygd Flakaberg trogen hela livet.

1993 Malmbergets Musikkår
Motivering - Malmbergets Musikkår har i ett halvsekel förgyllt otaliga evenemang i vår kommun med takt och ton, med pompa och ståt, i glädje och sorg, i allvar och i högtid. I musikkåren har musiker under god ledning fått tillfälle att utveckla sin förmåga och kåren har under årens lopp fostrat många goda musiker. Kåren har genom sin verksamhet hållit intresset för musik bland både unga och äldre musikutövare på en hög nivå.

1994 Ture Axelsson
Motivering - Ture Axelsson har genom sin idoga historiska forskning gjort mycket värdefulla insatser för att kartlägga vår bygds kultur och historia, speciellt Nattavaarabygden men även Gällivare socken i övrigt. Han har i sin dokumentation använt sig av bouppteckningar, domstollsprotokoll, skattelängder, kyrkböcker m.m. Ture Axelssons studier har resulterat i uppsatser som bland annat biblioteken i Gällivare fått. Ture Axelsson är dessutom en duktig och kunnig släktforskare.

1994 Margareta Gundmalm
Motivering - Margareta Gundmalm, som är utbildad danspedagog, har under en lång tid arbetat med dansundervisning för barn och ungdomsåväl under deras skoltid som under deras fritid. Margareta är en mångsidig danspedagog med ett brett register vad avser dans, då hon undervisar i såväl fridans, balett, jazz som hip hop. Hon har genom sitt arbete och engagemang under många år verkat för barns och ungdomars motoriska och sociala utveckling. Född och uppvuxen i Gällivare med rötter från byn Palohornas. Margareta började dansa i 12-års åldern Vid 20-års åldern så deltog hon i en 1-årig förberedande dansutbildning vid Umeå universitet. Därefter blev det Kulturama och 3-årig danspedagogutbildning i Stockholm. Margareta är mycket aktiv idag och en av eldsjälarna inom kulturskolan.

Michael Johansson
Motivering- Michael Johansson har under 1994 varit en av de i särklass mest betydelsefulla personerna för det kulturella musiklivet främst bland Gällivares ungdomar. Han har på ett utmärkt sätt stöttat dessa i deras strävan att själva utöva och nå ut med sin musik, detta arbete har resulterat i en inspelning av en CD-skiva.

1995 Göran Forsmark
Motivering - Göran Forsmark tilldelas kulturstipendiet för de rolltolkningar han gjort på Norrbottensteatern och i TV och som här i Görans hemkommun glatt oss mycket åt och med Göran Forsmarks professionella och geniala tolkning av " Mannen från Malmberget" vet nu hela Sverige var de riktiga karlarna finns.

1996 Barbro Törngren
Motivering - För sitt mångsidiga konstnärliga uttryckssätt och som gett oss bilder allt från porträtt från barndomen till den livsviktiga potatisen. Barbro Törngren var en av de första som framförde vikten av en kulturskola i vår kommun och att bilden måste få en större betydelse i skolan. Barbro Törngren var också en av de som tog initiativet till bildandet av Tuoddargruppen och sedan många år dess sekreterare. Vidare är hon aktiv i Gällivare Malmbergets konstklubb, Konstnärscentrum och KRO Norrbotten.

1997 Berith Kalander
Motivering - För att hon som den första i sin folkgrupp skrivit om romernas holocaust ( nazisternas utrotningar av romer under andra världskriget) genom sin bok " Min mor - fånge Z-4517" som utgivits i Gällivare folkbiblioteks skriftserie. Berith KAlander har i boken beskrivit hur hennes familj har smält in i vår bygd och hon har i många år förmedlat kunskap om den romska kulturen till barn och ungdom i vår kommun.

1998 Trollsländan
Motivering - För sitt stimulerande arbete på orten med att väcka intresse för barnens rätt till eget skapande inom hela kulturområdet.

1999 Albert Falck
Motivering - Albert Falck är verklsam inom många kulturområden, bland annat har han gett ut boken "Ortnamn i Gällivare", varit medförfattare till boken "Padjelantaleden" samt gjort en kassett och Sjöfallsleden. Han är aktiv inom hembygdsrörelsen och har ofta anlitats som föredragshållare inom olika ämnen. Som skapare av snö- och isskulpturer är Albert Falck en förgrundsperson. Han har uppdrag även utnaför vår kommun. Ishotellet i Jukkasjärvi har vid flera tillfällen anlitat Albert Falck som skapare av deras isskulpturer.

Kulturstipendiater Ungdom

1995 Maria Sundelin / sångerska
1996 Bertil Broberg / musiker
1997 Andrea Martinsson / musiker
1998 Jörgen Sevebring / musiker
1999 Anna Wiklund / fotograf, Stefan Samuelsson / musiker



1980 Malmbergets Jazzgrupp
Motivering - Vem minns inte Cola, Bonca, Vicke Hallon och allt vad dom nu hette under jazzens guldålder på 50-talet fanns med och spelade upp till både dans och konsert. Ur gruppen kom också andra nya grupper att uppstå och det fanns inga gränser för hur jazzens utvecklades i kommunen. Malmbergets jazzgrupp förvaltade jazzens guldålder vilket fått många positiva ringar på vattnet senare och ända till i dag. Gruppen samverkade ofta också med Malmbergets kyrka kring olika projekt.

1981 Ingegärd Sundström
Motivering - En pionjär och eldsjäl inom den konstnärliga dansen. Ingegärd drog igång många grupper och duktiga dansare. En del av dem gick vidare och har idag dansen som yrke. För den moderna och nya dansen som växte fram under 1980- och 90-talet var Ingegärd en väldigt betydande och viktig person för den utveckling som skett efter henne.

1982 Tuoddargruppen
Motivering - Tuoddargruppen som initerades av bland annat av Lena Nallo 1975 har haft stor betydelse för konstlivet i Gällivare/Malmberget. Som mest har 24 konstnärer ingått i gruppen genom åren. Tuoddargruppens verksamhet började med en " ockupation" av en skolsal i den då nedlagda Hermelinsskolan. Men 1982 fick gruppen möjlighet att hyra den gamla läkarbostaden i Malmberget. " Tuoddarvillan" som den kom att kallas och fungerade som både verkstad och utställningslokal fram till 2009 då huset hamnade inom LKAB:s rasriskområde.

1983 JP Nyström
Motivering - JP har med sin folkmusik i snart 40 år inte bara satt sig själva på den musikaliska kartan utan också vår kommun på ett förträffligt sätt. JP har hela tiden utvecklats och gruppen har under flera år tillhört landets främsta. Allt från Cullbergbaletten i Sporthallen Malmberget 1986 till spelningar på de många och stora festivalerna och scenerna både inom och utanfös landet. Skivinspelningar, radio och TV så har JP hunnit med. Gruppen är än i dag fullt igång och mycket efterfrågade i olika sammanhang. JP Nyström tillhör utan tvekan en av Gällivare kommuns främsta ambassadörer.

1984 Malmbergets Teater
Motivering - Malmbergets teater bedriver sedan flera år tillbaka en bred kulturell verksamhet. Verksamheten bedrivs hudvudsakligen inom Gällivare kommun men även utanför kommunens gräsner har teatern fått uppmärksamhet.

1985 Frälsningsarmén
Motivering - Under Frälsningsarmens 90-åriga verksamhet i Malmberget har musiken haft stor betydelse. Många är de musiker från vår kommun som fått sin första musikaliska skolninginom Frälsningsarmens hornmusikkår och dessa musiker finns utspridda runt om i landet. Hornmusikkåren har inte bara spelat i sina egna lokaler och för sina medlemmar, de har också vänt sig till en större och bredare publik genom sina spelningar på gator och torg. På senare år har de också medverkat vid olika offentliga arrangemang bl.a. pensionärstinget i Nunnisvaara, invigning av Gällivare bibliotek, marknadscafé i Folkets Hus, spelningar i skolor samt mången sommarsöndag i Svanparken har besökarna kunnat lyssna till Hornmusikkåren.

1986 Gellmalaget
Motivering - Folkdansgruppen som under flera decennier varit en av de mest aktiva dansföreningarna i kommunen. Gruppen har genom åren deltagit vid flera arrangemang både i Sverige och utomlands. Att sprida folkdansen till yngre och nya grupper har också varit en viktig del av föreningens verksamhet. Gellmalaget har hela tiden utvecklats och sökt nya vägar i sitt dansande. Gästkoreografer som besökt kommunen och arbetat med lokala dansföreningar, så har Gellmalaget varit en av de mest drivande för att på olika sätt utveckla dans och samverka med andra. Föreningen betyder mycket för kommunens kulturliv.

1987 Ellen-Kitok Andersson
Motivering - 1932-2008. Ellen är en av Sveriges främsta samiska rotslöjdare. Hon började tidigt med rotslöjden och har även undervisat i rotslöjd inom Norrbotten, Västerbottens och Jämtlands län. Hon har tillsammans med sin syster Margit Kitok-Åström utvecklat och förfinat bindningstekniker inom rotslöjden. Modern Asa Kitok var även en känd rotslöjdare som gav sina kunskaper vidare till sina båda döttrar

1988 Nils Hennix
Motivering - Född i Malmberget 1921 och arbetat bl.a inom gruvnäringen och järnvägen. Nils Hennix har gjort sig känd i kommunen med sina visor som, tonsatt och tolkat andra visdiktare som Dan Andersson och Liikavaara Frans. Dessa "Gällivare visor" blev mycket populära och mest känd blev bl.a visan som heter Svarta Björn.

1989 Bengt Martinsson
Motivering - Bengt Martinsson har under en lång tid bedrivit forskning om hur människor förr i tiden levde, arbetade och roade sig. Han har även varit en stor pionjär ionom folkmusikområdet där han intervjuat och nedtecknat den folkliga dans och musiktraditionen i Norrbotten samt byggt upp ett unikt arkiv bestående av danser, vistexter, noter, bandinspelningar och videoupptagningar.Bengt har alltid haft ett brinnande intresse för kulturen och varit engaerad i olika kulturföreningar.

1970 Christina Moberg
Violinist från Malmberget som utbildade sig vid Stockholms musikakademi och reste vidare till musikmetropolens stad Wien. Där studerade hon vidare i Wiens musikakademi och fick en ordentlig fart på sin musikaliska karriär som startade med en fiol i 7-års åldern.

1971 Väinö Ruottinkoski
Motivering - 1930-1988, Väinö hade sina rötter i Hakkas och blev tidigt intresserad av musik. Han fick sitt första dragspel vid 9-10 års åldern. Därefter fortsatte Väinö sin musikaliska karriär med att utbilda sig vid bl.a Kungliga musikhögskolan. Väinö Ruottinkoski har gjort en oerhörd stor insats för musiklivet i norr och där kan nämnas hans stora samling Tornedalsvisor.

1972 Folke Asplund
Motivering - Skådespelaren Folke Asplund föddes 1930 i Malmberget. Hans teaterintresse väcktes när han deltog i en amatörteatergrupp. Folke Asplund har gått Calle Flygares teaterskola i Stockholm och fick därefter roller bland olika teatrar. Han har även deltagit i både radio och TV samt varit teaterchef på Norrbottensteatern.

1972 Hjördis Martinsson
Motivering - Konstnär bördig från Tjautjasjaur som har utbildat sig bl.a på Konstfack avd.med specialisering inom keramik och glas. Har haft den berömda designern Stig Lindberg som huvudlärare. Hjördis har verkat både i Sverige och utlandet och där kan nämnas hennes examensarbete vid världsutställningen i Montreal 1967.Hennes områden har varit både inom grafik, målning och skulptur. Inspirationen till sitt skapande har temat livet, då och nu samt framtiden varit en källa. Hjördis har en bred kunskap och har varit en av eldsjälarna att arbeta med bildanalys inom äldreomsorgen. I

1973 Åke Sundqvist
Motivering - Åke Sundqvist har med färgstark känsla för Malmberget och gruvindustrin i sitt konstnärskap odödliggjort många av de personer som utfört sin livsgärning i det tunga och slitsamma gruvarbetet. Det är ett imponerande stycke av arbetarlivets historia som genom Åke Sundqvist:s "Gubbar" bevarats åt eftervärlden. 1906-1982 Åke Sundqvist skulpterade i trä, han arkiverade döda och levande malmbergsbor med hjälp av en vass kniv och hårdtorkade trästycken. Han hann under sin levnadstid snida många träfigurer av Malmfältens personligheter. Idag finns 76 av Åkes gubbar tillgänliga för beskådning i Malmbergets bibliotek.

1974 Margit Kitok-Åström
Motivering - 1925-2011 Samisk rotslöjdare som tillsammans med sin syster Ellen Kitok-Andersson, döttrar till Asa Kitok fört vidare den viktiga kunskapen om rotslöjd och var viktiga förgrundsgestalter för den kvinnliga sidan av samisk slöjd. Margit Kitok-Åströms alster övergick från slöjd till konsthantverk genom hennes alster som höll en mycket hög eststisk nivå.

1974 Esaias Poggats
Motivering - 1937-2006 Född i Gällivare och var en mycket mångsidig samisk slöjdare. Han arbetade inom både hårdslöjden och i silver. "Esse" som han även kallades i dagligt tal utvecklade den gamla bruksslöjden till ett suveränt och dymaniskt konsthantverk i den högre skolan. Esaias Poggats var även en förgångsman till knivbladstillverkningen.

1975 Carl Bertlin
Carl Lagerqvist
Birger Nilsson
Motivering - Stipendiaterna har spelat med , lett, inspirerat och lärt musiker under tiotals år. De olika musikaktiviteterna i våra samhällen är helt beroende av frivillig medverkan frånutövarnas sida.
De tre musikerna har vid sidan om sin yrkesutövning ägnat en väsentlig del av sin tid att hålla musikverksamheten här uppe vid liv och har fått andra aktiva i verksamhet. Dessa tre giganter inom kommunens musikliv delade priset tillsammans. Alla har haft enorm betydelse både för dem som dansat och lyssnat men också för den yngre generationen som kom efter dem som inspirerades i sitt eget musicerande.

1976 Adolf Henriksson
Motivering - Kulturnämnden beslutar att till dela Adolf Henriksson, Alingsås, 1976 års
kulturstipendium för livslång, idérik och mångomspännande verksamhet i
kommunens kulturliv, buren av eld, fantasi och stimulerande glädje.
1911-1995 född i Malmberget. Adolf Henriksson började arbeta på biblioteket på sin fritid som 18-åring. Sitt ordinarie jobb hade han vid LKAB. Efter utbildningen till bibliotekarie så arbetade han som bibliotekschef i Malmberget.1976 fick Adolf Bengt Hjelmqvists pris och det betydde mycket för honom. Radioprogrammet "Gellivare trakter" bygger på Adolfs intervjuer på 1970- och 1980-talen med människor från Malmberget. Detta material är ett viktigt källmaterial av historia. 1983 så erhöll han Norrlandsförbundet Olof Högberg plaketten för sina kulturella insatser.

1977 Birger Jonasson
Motivering - Född 1938 i Österkorsberga, som är ett mindre samhälle nära Vetlanda. Birger blev tidigt intresserad av att teckna och redan i skolan fick han tillfälle att pröva måla eftersom han visade ha talang.I Birgers målningar går människor igenom som en röd tråd, bl.a arbetsmiljöer och politiska företeelser.

1978 Margit & Ture Hjertberg
Motivering - För lång och förtjänstfull verksamhet inom kommunens musikliv.
Margit och Ture, två eldsjälar som fostrade många av den generation som var födda på 1950- och 60-talet och som i dag musicerar med stor framgång. ABF var en viktig del för amatör musiklivet där både Margit och Ture fanns med och påverkade

Filmverkstad Unga Örnar Hakkas
Motivering - För föredömlig verksamhet med aktiverande kulturarbete bland barn och ungdom. Filmverkstaden, Unga Örnar Hakkasbyn har deltagit i Barnfilmsrådets försöksverksamhet med barnfilm under 1977 och våren 1978. Projektet ökade stort intresset av filmning.

1979 Lars Wikström
Motivering - Genom sin utställning visat känsla av förankring i vår Norrbottniska natur. Lars Wikström som bor i Nattavaara har arbetat mest med trä. Av rivningsvirke har gjort konst som ofta har resulterat i rustika nyttoföremål. Inspirationen har han fått från hemtraktens karghet och dess kyla.


1964 Erling Johansson
Motivering - Han är väl känd och Gällivare kommun är ägare av flera av hans alster. Enligt sakkunskapen lär han ha framtiden för sig. Född 1934 i Sarvisvaara utanför Gällivare.
Känd genom sina färgstarka stora porträtt som han själv benämner som en speciell "kristallbyggnad" Studier: Kungliga konstakademien Stockholm 1956-1961 Akademie Atheneum Helsingfors 1961-63
Skapare av Nattavaara konstakademien 1990 Utmärkelser: Hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

1964 Berry Kurkkio
Motivering - Han har avlagt skulptörsexamen vid konstfackskolan med mycket goda betyg. I kommunens konstsamlingar finns han representerad med "Lyftande and" i driven koppar. Denna är placerad i simhallen i Gällivare. För kort tid sedan hade han utställning i Gälivare. F.n. fullgör han sin värnpliktstjänstgöring i Boden och ämnar därefter fortsätta sina konststudier Född 1941 i Gällivare, grafiker och skulptör Det som kännecknar konstverken är den lidelsefulla omsorgen av detaljer. När han skapar sina verk för att skildra skogslandets knotiga furor med kronorna fulla av orrar eller renar som trampar omkring på frostbiten myr så lämnas inget åt slumpen. Passionen för detaljer och ett mycket gediget hantverkskunnande skapar en handstil som är omisskännligt Kurkkios. Hans berömda konstverk "Tjäderspel" finns att se i Gällivare kommunhus som skildrar mystiken som råder under tjäderspelet. Trädet kallas för livets träd som skänker sin urkraft till fåglarna. Den stora torrfuran symboliserar människan som stör naturen med sina avverkningar.
Studier: Konstfack Sthlm 1959-63

1965 Kjell Knekta
Motivering - Född 1941 med rötter från Koskullskulle. Kjell har målat och tecknat tidigare men riktade in sig på keramiken. Hans kännetecken är det skulpturala inslaget med bl.a runda och feminina former.
Fördelen med att bo här nära naturen bidrog till inspiration att skapa något. Kjell bor nu på Gotland sen några år tillbaka.

1966 Andreas Labba
Motivering - Han håller på med en historisk roman på lapska, byggd på berättelser från gångna tider. Hela verket föreligger i manus, mer än hälften i normaliserad ortografi. I arbetet och de därvid gjorda bandinspelningarna har pastor Olavi Korhonen deltagit. Nomadskoleinspektören Israel Ruong, Uppsala, har i särskild skrivelse rekommenderat Labba ett kommunalt stipendium. Konungen har redan lämnat Labba ett stipendium ur sin jubiléumsfond.
1907-1970 Samisk författare som hade sina rötter i Karesuando och hörde hemma i Kaitum Gällivare. Labba var även sysselsatt inom turistnäringen och guidade turister till Kebnekaise. Han blev bekant bl.a med Dag Hammarskjöld och denna vänskap resulterade för Andreas besök både i Stockholm och FN i New York. I sina två böcker "Anta" och "Anta och Mari" skildrade han samernas vardagliga liv och detta blev ett välkommet tema som gjorde succé.

1966 Bert Jonsson
Motivering - Konstnären Bert Jonsson i Malmberget har haft utställningar i Gällivare, Stockholm m.fl. orter. Kol- och pennteckningar vittnar om gott handlag och bör Jonsson få möjligheter att studera på annan ort. Född 1935 Gällivare, uppvuxen i Gällivare och Malmberget men även delvis på landsbygden. Bert Jonsson började studera konst vid 11 års ålder, övergick senare till kurser i ABC och NKI. Studerade den mesta tiden på egen hand. Fick även tillfälle att delta i lektioner av djurmålaren Harald Wiberg. Landskapsmåleriet var hans känneteckan. Bert har haft utställningar både i Sverige och utomlands.

1967 Carl Johansson
Motivering - Carl Johansson har under en följd av år genom inventeringar, uppteckningar och uppsatser på ett verksamt sätt bidragit till kännedomen om kommunens äldsta historia, främst så som den avspeglas i den samiska kulturen. Hans kunnighet i det samiska språket har därvid varit en förutsättning. Carl Johanssons speciella kunskaper har berikat hans undervisning icke minst under nomadskolans fältkurser. Det kulturhistoriska intresse som han på detta sätt har förmedlat till sina elever är ens tor tillgång för kulturminnesvården. 1901-1983,Han hade sina rötter i Arjeplog och studerade till folkskollärare i Luleå. Carl Johansson arbetade bl.a som nomadlärare vid Gällivare nomadskola. Han forskade i den samiska kulturen och blev 1977 filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet.

1968 Martin Isaksson
Motivering:-Martin Isaksson är född, uppväxt och verkar i Malmberget. Efter självstudier och studier vid Otto Skölds målarskola har han arbetat med landskaps- och figurmåleri och varit verksam som illustrationstecknare bl.a. för Björn-Erik Höijer. Martin Isaksson har varit en stöttespelare i konstklubben, varit med om att arrnagera ett otal utställningar under årens lopp och där även medverkat med egna konstverk.
1903 - 1989 Martins produktion omfattade teckningar, akvareller, oljemålningar och träsnitt är hämtat från gruvsamhället Malmbergets historia. Människorna skildras med ömhet och förståelse. Miljöerna har en viss känsla av karghet men färgerna kompletterar dessa med skönhet.

1969 Bo Nilsson
Motivering - Enligt STIM har Nilsson komponerat ett 80-tal verk av skilda slag, bl.a. musiken till Fröken Julie och Röda Rummet ( under arbete), orkesterverk för Pittsburghs Symfoniorkester, mässa för Världskyrkomötet i Uppsala 1968, TV-operan "Swedenborg drömmer" ( preliminärt insatt i program 20/10 1969), musik till Jörn Donner-filmer. Komponerar f.n. musiken till Röda Rummet, TV-versionen av Strindbergs drama i 9 delar som startar efter nyår. Född 1937 i Skellefteå, tonsättare och sångtextförfattare, hedersdoktor vid LTU. Verksam även i Malmberget och gjorde sitt stora genombrott 1956 som 18-åring i Tyskland med sitt debutverk. Kallades för "Geniet från Malmberget" och eftersom han hade stor kunskap om den nya kompositionstekniken och den klangvärld den skapade.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-29
Publicerad:
2023-01-31