Gå till innehåll

Kulturskolans verksamhet

Kulturskolan är en avgiftsfri verksamhet som ger barn och unga utrymme för att växa och utvecklas till kreativa individer. Vårt arbete utgår först och främst från barnkonventionens grundprinciper och alla barn och ungas rätt till kultur.

Blåsinstrument

Banditerna och Blåsfiskarna är kulturskolans blåsorkester. Banditerna är man med i som nybörjare och övar inför konserter medan Blåsfiskarna är för de som spelat ett tag och träffas varje vecka. Kulturskolans jazzband träffas varje vecka och där lär man sig spela jazzlåtar samt att improvisera på sitt instrument.

Jazzensemble

Tillsammans med eleverna jobbar vi med färdiga arrangemang. Vi utvecklar improvisation och spel i olika genrer och spelstilar. Ensemblerna ingår i nätverket Blue bird i Norrbotten.

Drama/teater

Vi utvecklar fantasin, gestaltar och improviserar. Genom lekar och teaterövningar stärker vi både självkänsla och självförtroende. En bra grund i röstteknik och vana att tala inför andra personer får vi på köpet.
Tillsammans skapar vi en pjäs som utgår från elevernas egna tankar och fantasier.

Dans

Dans i skolan verksamhetens mål är att så många barn som möjligt ska möta dansen i skolan, det ser lite olika ut, men det kan vara på tex en idrottslektion, på temadagar eller i olika projekt. Genom danssagor och rytmik- och rörelseövningar jobbar vi med bla kroppsmedvetenhet, rytmik och samarbete.

Det finns också kvällskurser där vi utgår från gruppen och skapar koreografier i olika stilar tillsammans, antingen bara för att dans är roligt och bra för kropp och själ eller med målet att visa upp resultatet på föreställningar.

Gitarr, Elgitarr & Elbas

Vi lär oss grunderna på instrumentet och spelar musik ur olika genrer. Vi jobbar med komp, melodi och improvisation. Så långt det är möjligt är eleven med och påverkar undervisningens innehåll och kan själv komma med önskemål om vilken inriktning undervisningen skall ha.

Rock- & popensemble

Vi spelar och sjunger tillsammans med andra i populärmusik-genrer, oavsett om man föredrar country eller hårdrock, är nybörjare eller erfaren så lär vi oss och utvecklas mycket av att spela i grupp. Om man själv vill hitta en grupp att spela med eller om man är ett kompisgäng som vill börja spela tillsammans spelar ingen roll, båda sätt fungerar!

Musikproduktion

På en lektion i Musikproduktion följer vi musikskapandet från idé till färdig produkt. Från att skriva text och musik till att spela in, mixa och till slut publicera, får vi insikt i alla steg utifrån vår egen nivå och förutsättningar.

Sång

Under en sånglektion övar vi andningsteknik, att vidga röstens omfång och hitta styrka i sin röst. Vi arbetar med olika musikstilar, noter och gehörsträning, men också med scennärvaro och hur man framför en text på bästa sätt. Du har stort inflytande över vilka musikstilar och låtar du arbetar med.

Körsång

Att sjunga i kör är ett sätt att utveckla sin röst tillsammans i ett tryggt och tillåtande klimat där vi utforskar körmusik i alla genrer. Vi övar bland annat på att hitta vår unisona, gemensamma körklang och på stämsång i olika svårighetsgrader både genom noter och på gehör. Körerna medverkar på Kulturskolans konserter minst en gång per termin. I kulturskolan finns två körer.

  • Little Big Voices är Kulturskolans kör för elever som går i årskurs 3-5.
  • Twin City Choir är kören för elever som är 12 år och uppåt.Musikproduktion

På en lektion i Musikproduktion följer vi musikskapandet från idé till färdig produkt. Från att skriva text och musik till att spela in, mixa och till slut publicera, får vi insikt i alla steg utifrån vår egen nivå och förutsättningar.

Piano

Pianolektioner erbjuder ett klassiskt och modernt förhållningssätt och samtidigt en solid grund i harmoni och musikteori. Vi spelar låtar från klassisk, folkmusik, pop, jazzrepertoar. Individuella lektioner kan också utvecklas i grupp och ensembler för att spela tillsammans med andra elever.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-12
Publicerad:
2023-05-10