Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 19 jun 2024

Till dig som inte visste att du ville bli gällivarebo

Gällivare kommuns inflyttningslotsar

Många blickar mot Norrland. Men hur väcker vi intresse för just vår plats Gällivare? Det är en ständig utmaning som Magdalena Forsman och Malin Kristoffersson möter i sin roll som inflyttningslots vid Gällivare kommun.

Första intrycket har stor betydelse, på några sekunder har betraktaren skapat sig en uppfattning. Därför är ett gott första intryck viktigt och speciellt när vi behöver locka fler människor till vår plats. Kommunens inflyttningslotsar möter dagligdags potentiella inflyttare och konstaterar att uppdraget har förändrats.
– Vi behöver leta och dra dem hit. Samtidigt är vi ju alla ambassadörer för vår plats och måste hjälpas åt att inspirera, engagera och lyfta allt bra som finns i Gällivare. Någonstans där landade vi i tankarna om att vi måste ta ”makten” över det första intrycket, säger Magdalena Forsman.

Gällivares ungdomar visar vägen

I Gällivare valde man att kraftsamla i samarbete med skolan. Platsen där många olika personligheter möts och utvecklas. Elever från ekonomiprogrammet vid Lapplands gymnasium fick uppdraget att göra en kortfilm på 90 sekunder. Filmen syftar till att lyfta Gällivare som bostadsort och den stora bredd av arbetsmöjligheter som finns här.

Våra barn och ungdomar är vår framtid och såklart ska de få vara med att påverka vilket första intryck vi ger idag. Och vilket resultat det blev", säger Malin Kristofferson.

Filmmaterialet visades på Europas största rekryteringsmässa, Emigration Expo i Holland, och mottagandet var oerhört positivt.
– Mötet med potentiella inflyttare gav verkligen kvitto på att vår samarbetsresa väckt en nyfikenhet för Gällivare. Dessutom har vi tillsammans berikat våra sätt att se på Gällivare, säger inflyttningslotsarna samstämt.

Samverkan som skapar stolthet

Eleverna tycker att samarbetet varit lärorikt och upplever att de idag känner en större och tydligare stolthet över sin hemstad.
– Även om jag bor i Gällivare så har jag fått en känsla av hur vacker vår plats är och jag är stolt över att bo här. Upplevelsen för tryggheten, enkelheten och närheten, såsom närhet till skolan och Dundret, har blivit tydligare, säger Hanna Lundgren.

Klasskamraten Wiljam Westberg håller med och menar att även han fick en ny bild av Gällivare.
– Samhället blev liksom vackrare. Men det var också intressant med vad vi kunde åstadkomma via samarbete.

Klassläraren Maria Granevald är glad att eleverna fått en större förståelse för hur viktigt det är att bemanna samhällsviktiga funktioner och tycker att samarbetet tillfört en extra dimension av att klassrummet kommer ut i världen.

Projektet som helhet har lyft fram att det är vi som bor här som utgör samhället och därför har vi också ett ansvar för hur vi pratar om vår kommun. Jag tror att det är värdefullt för eleverna att få höra de har varit delaktiga i en potentiell inflyttning av människor. Jag är tacksam för ett gott samarbete och jag ser framemot mer utbyte", säger Marie Granevald.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-26
Publicerad:
2024-06-19