Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 01 dec 2023

En av Sveriges största träbyggnader annonserad för anbudsgivning

I början av november annonserades upphandlingen av den fjärde avslutande etappen av multiaktivitetshuset i Gällivare, en av Sveriges största träbyggnader. Upphandlingen riktar sig mot byggentreprenörer som ska ansvara för färdigställande av huset.

Upphandlingen beräknas vara klar i februari 2024 och husbygget påbörjas preliminärt hösten 2024. Innan dess ska nu pågående betongentreprenad vara avslutad.

- Vi har passerat många milstolpar och projektet går stabilt framåt. Nu befinner vi oss i en fas med husbyggnadsarbeten för delar av grund- och betongstommen för våningsplan ett och två som ska nå upp i ungefär samma nivå som markytan, säger Örjan Matti projektledare på Tyréns Sverige AB.

Till hösten när den fjärde etappen påbörjas kommer den bärande konstruktionen övergå från betong till i huvudsak trä. Etappen omfattar allt fram till färdigt hus såsom tak, väggar, golv, installationer för bland annat el, ventilation och rör samt alla övriga detaljer och utrustning, stort som smått.

Multiaktivitetshuset beräknas vara färdigt under sommaren 2027. Därefter ska alla föreningar och verksamheter flytta in innan invigningen av Gällivares nya mötesplats äger rum.

Multi1

Den pågående byggnationen av multiaktivitetshuset.

Multiaktivitetshuset är Gällivare kommuns satsning till ett aktivt och socialt liv i centrum, där kultur, sport och fritid ska genomsyra huset. Byggnaden ska bli en välkomnande mötesplats för medborgare, besökare och inflyttare där aktiviteter engagerar och möjlighet till socialisering och gemenskap finns.

Multiaktivitetshuset innebär en positiv utveckling för de verksamheter som berörs och ett nytt utbud av aktiviteter för Gällivares befolkning. Det kommer bland annat att finnas ett äventyrsbad, simhall, sporthall, bowling, tyngdlyftning, klättring, biograf samt scen- och repetitionslokaler för teater, dans och musik. Det kommer även att finnas en restaurang och lokaler för ungdomsverksamhet.

Multiaktivitetshuset är ritat av den prisbelönta arkitekten Michael Green från Kanada, som är känd för sina stora byggnader i trä bland annat i New York och Paris.

Mer information om multiaktivitetshuset hittar du här.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-12-01
Publicerad:
2023-12-01