Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 18 okt 2023

Snart blir det lättare att sopsortera matavfall

Nu kan ni snart ta fram och ställa ut även era bruna matavfallskärl för på måndag 1 januari 2024 startar återvinningen av matavfall.

Snart blir det lättare för Gällivareborna att sopsortera sitt matavfall. Till att börja med får hushållen levererat ett matavfallskärl, påsar, påshållare och en informationsfolder. Men börja inte samla matavfall genast – inte förrän 1 januari 2024 är systemet fullt utbyggt, då drar insamlingen av matavfall igång. Spara sakerna tills det är dags, helt enkelt.

Just nu pågar ett stort arbete med att införa insamling av matavfall för småhus, fritidshus, och flerfamiljshus i Gällivare kommun. Den 28 juni 2018 utfärdade regeringen bestämmelser i avfallsförordningen om krav på separat insamling av matavfall. Kommunernas system för insamling av matavfall ska, enligt regeringsbeslutet, vara på plats den 31 december 2023. Detta samordnas med genomförandet av EU:s krav på separat insamling av allt biologiskt avfall.

När nu insamlingen av matavfall kör igång kommer kärlen att tömmas enligt detta tömningsschema Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om hur du sorterar ditt matavfall, vad som får slängas i din matavfallspåse eller inte här.

Din insats gör skillnad!

Genom att sortera ditt avfall och återvinna bidrar du på ett väldigt enkelt sätt till att göra både Gällivare kommun och världen mer hållbar.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-10-18
Publicerad:
2023-10-18