Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 25 jan 2024

Polarvinternatten är igång

Jan-Erik Falk, konstnärlig ledare

Under festivalen lockas besökarna till skapande både i snö och i ord (spoken words). På bild ser vi Jan-Erik Falk framför snöskulpturer som elever från Gällivare skapar.

För nionde året i rad arrangeras Polarvinternatten i Gällivare. Festivalen som hyllar vintern och solens återkomst.

Polarvinternatten arrangerades för första gången år 1998 och var under sju års tid ett återkommande inslag under årets första månad. År 2015 återuppstod festivalen och har sedan dess främjat kulturlivet och samarbetet mellan olika aktörer och föreningar. Festivalen, som smygstartade förra helgen med firande av Kaamos i Soutujärvibygden, bjuder på en bred och bubblande palett av kulturupplevelser; konst, musik, spökjakt, zumba, författare, utställningar och hantverk.

Solens återkomst är ett faktum när vi tar tempen på festivalen. På torget träffar vi Jan-Erik Falk som arbetar som konstnärlig ledare för snöskulpturerna som växer fram. Jan-Erik tycker det är roligt att se snön nyttjas på kreativa sätt och arbetade själv med snö första gången för över 30 år sedan.
– Det är en upplevelse att se mötet mellan materialet, verktygen och personerna. Sedan att se stoltheten och glädjen över det som skapats.

Trots att solen lyser börjar den 20 gradiga kylan krypa innanför kläderna. Vi tar oss in i värmen på kulturmuseet och träffar museiintendenten Björn Pettersson som berättar om museets pågående utställningar, bland annat Sara Hallmans föreställande måleri och en nostalgitripp i form av en TV-spelsutställning. Och för er som undrar, självklart kommer det att vara möjligt att testa tv-spelskonsollerna. I symbios med festivalen har även Emmaskolan en elevutställning med temat vinter.

Björn Pettersson

Vi frågar Björn vad man inte får missa under festivalen: –White Purple Inferno. Jag älskar klassisk rock och hoppas att det blir fullt röj med massor av folk.

Innan festivalbesöket är över för denna dag möter vi Jerker Johansson, enhetschef för kulturskolan och museet.
– Årets program tilltalar den breda målgruppen, men en programpunkt som är lite annorlunda för detta år är att vi öppnar upp kulturmuseets dörrar för det paranormala, i och med spökjakten. Det är så roligt att intresset varit så stort för det ”bortglömda” historiska som vi har här.

Med detta hälsar vi er varmt välkomna ut på gator och torg för att uppleva runt 40 olika evenemang för hela familjen.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-01-26
Publicerad:
2024-01-25