Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 21 dec 2023

Skidfest och stadsfest i Gällivare

Jessie Diggins var överlägsen i världscupens 10 kilometer fristil i Gällivare.

Den här vintern inleddes på bästa möjliga skidsätt när skideliten samlades i Gällivare för både Gällivarepremiären och världscupen, COOP FIS Cross-Country World Cup 2023.

Gällivare har sedan mitten av nittiotalet arrangerat världscuptävlingar med stor framgång. Senaste gången var 2012 och i år var det äntligen dags igen. Den 17–19 gick Gällivarepremiären av stapeln och bara två helger senare, 2–3 december, samlades skideliten i Gällivare för världscupen – COOP FIS Cross-Country World Cup 2023.

Ebba Andersson.

Ebba Andersson.

- Det betyder jättemycket att få tillbaka den här chansen att visa upp oss världen över, tv-bolagen som är här är ju lyriska. När media tycker det är bra, när sponsorerna är nöjda och när åkarna tycker det är fina förhållanden, det blir lite fullträff. När det är så kan vi vara nöjda och stolta över vad vi har gjort, säger Stefan Nieminen, Chief of Media FIS Cross Country World Cup Gällivare på SportEvent Gällivare Lapland.

Calle Halfvarsson i täten.

Calle Halfvarsson i täten.

Gällivare går hem hos skideliten

En av våra svenska skidstjärnor, Frida Karlsson berättade att det känns som att komma hem när hon kommer till Gällivare. Ett kvitto på att Gällivare är en skidort att räkna med.

– Skidförhållandena här är magiska! Det är inte många pass man kan göra i Sverige som här nu, det är vackert.

Ebba Andersson tyckte också att det kändes väldigt kul att få komma till Gällivare igen och få dra igång säsongen här uppe hos oss. Väldigt vintrigt var summeringen och hon hyllade skidförhållandena på Hellnerstadion vid Gällivarepremiären.

– Det är fina spår där ute och fina banor, det ger förhoppningar på rättvisa och bra tävlingar.

Även Jonna Sundling tyckte att det kändes väldigt härligt att få komma till Gällivare och till våra fina spår.

– Jag som är från Norrland tycker att det är väldigt härligt att få komma hit upp och få tävla också. Det är superfina förhållanden och man hade inte kunnat önska något bättre, det är i princip perfekta spår och fina banor men lite kyligt. Men det är ju vinter och det är en vintersport så det får man ta.

Stadsfesten på ”Arctic Plaza”

Utöver skidtävlingarna på Hellnerstadion gjordes det här året en storsatsning på kringaktiviteter i centrum under världscupen. En stadsfest under skidfesten på Vassaratorget i centrala Gällivare som under världscupveckan förvandlas till ”Arctic Plaza” med aktiviteter för stora och små. Med innehåll som hårdrocksfys, skidcoachning, vallningstips, föreläsningar, filmvisningar och musikuppträdanden med bland andra Maxida Märak, Razmataz och Movits!

Maxida Märak under invigningsceremonin på Arctic Plaza.

Maxida Märak under invigningsceremonin på Arctic Plaza.

Förberedelserna pågick under månader och hela Gällivare kraftsamlade för att göra arrangemanget till en helg att minnas. Markus Tjikkom har varit projektledare för stadsfesten hos SportEvent Gällivare Lapland. Han uppskattar att minst ett hundratal personer har varit med och möjliggjort stadsfesten, som är ett Leader Polaris-projekt.

– Det är många som har varit med och möjliggjort det här och det är det som är en del av grejen. Vi gör det här tillsammans, för Gällivare, säger Markus.

Blir det stadsfest fler gånger?

– Ja! Det har varit så otroligt roligt att se så många glada människor på samma plats. Det här gör vi igen!

Avslutningsceremoni med underhållning av Movits!

Avslutningsceremoni med underhållning av Movits!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-12-21
Publicerad:
2023-12-21