Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 13 nov 2023

Världsstjärnor på plats inför premiären – magiskt fint!

Med en vecka kvar till Gällivarepremiären är Frida Karlsson, en av storfavoriterna i säsongsöppningen, redan på plats på Hellnerstadion för en sista finslipning av formen inför tävlingssäsongen.

- Det är precis som att komma hem, magiskt fint!

-Det är superförhållanden och ska bli jättekul att dra på sig nummerlappen och börja tävla igen, säger Frida efter ett träningspass i strålande sol vid foten av Dundret.

Och hon är inte ensam bland stjärnorna som valt att styra kosan norrut i jakten på bra träning. I spåren på Hellnerstadionhar hon sällskap av landslagskollegorna William Poromaa och Edvin Anger. Under veckoslutet ansluter landslagstrupper från Schweiz, Kanada, Japan och Island som kommer att göra säsongsdebut i Gällivarepremiären. Det svenska landslaget i sin helhet dyker upp på måndag för ett fyra dagar långt läger inför säsongspremiären.

- Att få träna på riktig snö i det här härliga vinterlandskapet känns riktigt inspirerande, jag trivs fantastiskt bra här, säger Frida Karlsson som redan har siktet inställt mot fredagens sprint.

- Ska man kunna hävda sig i konkurrensen om totalsegern i världscupen så måste man åka bra i sprint och om jag ska ta en plats i sprintlaget till världscuppremiären i Ruka så gäller det att prestera bra i Gällivarepremiären, säger Frida, som haft en träningssäsong som följt hennes plan.

- Visst hoppas jag att Gällivarepremiären ska ge mig ett kvitto på att jag står där jag tänkt mig så att jag kan inleda världscupsäsongen med låga axlar. Självförtroendet är stort, jag har åkt bra i Gällivare tidigare år, det är utmanande banor med både tuffa backar uppför och snabba utförskörningar där det gäller att hänga med och trampa runt på skidorna.

Kommande helgs tävlingar på Hellnerstadion innebär inte bara säsongspremiär, det är också första tävlingen efter förbudet mot fluorvallor. Mats Eklund, nytillträdd verksamhetschef för SportEvent Gällivare Lapland som håller i trådarna för premiären, är också fluorkoordinator för Svenska Skidförbundet.

- Det finns en stor osäkerhet och oro bland åkare och ledare inför premiären av fluorfritt, inte minste med tanke på diskningen av den norska damåkaren i den alpina premiären, men vi kommer att erbjuda testmätning av skidor från tisdag. Vårt uttalade mål är ju att hjälpa åkarna att göra röda skidor gröna inför säsongspremiären, inte att sätta dit folk. Jag är övertygad om att det här kommer att gå jättebra, säger Mats Eklund.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-11-14
Publicerad:
2023-11-13