Den samiska språkveckan - Giellavahkku
För femte året i rad var det återigen dags att lyfta de samiska språken genom en samisk språkvecka som genomfördes vecka 43.
Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället. Under veckan har de samiska språken uppmärksammats, bland annat genom olika aktiviteter som till exempel filmvisningar, språkträffar, mässor och konserter runt om i landet.
I Gällivare har Polarbibblo hälsat på hos Gällivare bibliotek, där man fick lämna sitt bästa boktips, pyssla och prova på Polarbibblo online. Andra exempel är sameskolan som har anordnat olika aktiviteter i och utanför skolan. De har bland annat besökt ett äldreboende där barnen har sjungit på samiska för de äldre, vilket var mycket uppskattat.
- Språkveckan var riktigt lyckad och många som har deltagit och hittat på egna arrangemang. Samiskan har hörts och synts mycket under veckan. Innan Giellavahkku arrangerade vi samiskt språkcentrum tillsammans med Polarbibblo och Tjállegoahte en skrivartävling för barn där de skulle skriva på samiska. Över 120 bidrag kom in så det var riktigt kul, säger Sanna Vannar som är projektledare för den samiska språkveckan.
Varför är samiska språkveckan viktig?
De samiska språken är utrotningshotade men trots det så fortsätter de att existera. Det finns en växande medvetenhet bland samerna om språk- och språkval, och allt fler väljer att gå kurser för att ta tillbaka det språk som generationer innan de förlorade. I områden där samiska inte har använts på en generation eller två, tar unga vuxna nu sitt språk tillbaka och försiktigt försöker föra det vidare till sina barn. En ny generation av samisktalande barn växer fram.
Samiska språkveckan är ett årligt internationellt samarbete mellan sametingen i Finland, Norge och Sverige. Visionen är att så många som möjligt ansluter sig till den gemensamma satsningen för att synliggöra de samiska språken genom olika aktiviteter på lokal, regional och nationell nivå. De samiska språken är viktiga för den enskilda språkanvändaren, för hela den samiska befolkningen och även för det svenska samhället.
FN har dessutom utropat åren 2022–2032 till en urfolksspråkdekad: the International Decade of Indigenous Languages. Det ska inspirera till insatser för att bevara, skydda och utveckla världens alla små språk, såsom de samiska språken, under en längre tidsperiod.
Vill du veta mer om den samiska språkveckan finns det här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2023-11-06
- Publicerad:
- 2023-11-06