Hakkas i centrum för internationella samarbeten
”Samtidigt som vi får nya vänner för livet så ger det oss också nya perspektiv på saker och ting. Det är kunskapsutbyte och kompetensutveckling när det är som bäst”, säger lärarna från Hakkas skola om samarbetsprojekten som pågår inom Erasmus+.
Under en solig vecka i mitten av mars fick Hakkas skola besök av sina partnerskolor från Frankrike och Spanien. En välkomstceremoni med sång fick inleda en fullspäckad vecka som förutom kunskapsutbyte bjöd på spännande aktiviteter såsom norrskensjakt, skoterfärder och skidåkning på Dundret.
Elever och lärare från den franska partnerskolan tyckte att det var lärorikt att blicka in i den svenska undervisningen och kulturen.
– Projektet är väldigt bra. Vi får möjlighet att träffa andra människor och kulturer och får uppleva andra sätt att leva. I Sverige är kulturen, maten och skolan väldigt annorlunda än hemma. Till och med snön är annorlunda.
Tre olika mobilitetsprojekt
Hakkas skola deltar i Erasmus+ sedan år 2021 och medverkar under detta läsår i tre olika projekt, förutom de franska och baskiska partnerskolorna så har de också ett pågående projekt med en skola i Polen.
Utbytet med den franska partnerskolan handlar om kultur, möten med människor från andra platser samt språk, medan utbytet tillsammans med den baskiska skolan främst handlar om natur, klimat och kultur.
Sara Carlsson, rektor för Hakkas skola, ser många fördelar med att skolan deltar i Erasmus+.
– Deltagandet hjälper oss att utveckla vårt ämnesövergripande arbetssätt och ger oss många möjligheter att lyfta fram det positiva i vår hemmiljö.
De baskiska eleverna och lärarna fick under veckan lära sig mer den samiska kulturen i både Purnuvaara och Jokkmokk. De var också lika entusiastiska över besökets kulturella lärdomar.
Vi har upplevt och lärt oss mycket, både genom de projekt vi gjort i skolan och de aktiviteter vi fått uppleva. Det vi tar med oss från besöket är alla människor vi träffat, men också det vi lärt oss om den samiska kulturen och när vi fick mata renar".
Linn Skum är en av skolans grundskolelärare som deltar i det baskiska mobilitetsprojektet.
– Vi lärare tycker att det är fantastiskt roligt att samarbeta med skolan i Baskien. Det är andra året vi har vårt projekt och vi tycker att det är väldigt lärorikt för både lärare och elever.
Erasmus+
EU:s program för internationellt samarbete och utbyte har under åren 2021–2027 fokus på mer inkluderande, mer digitalt och grönare. Hakkas skola har en Erasmusackreditering sedan 2021, vilket innebär att skolan inför varje nytt läsår får finansiering av olika mobilitetsprojekt under programperioden 2021 – 2027.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-06-27
- Publicerad:
- 2024-06-27