Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 14 dec 2016

Gällivares nya is- och evenemangsarena

Jeanette Wäppling

Gällivares kommunalråd Jeanette Wäppling tillsammans med Emma Eliasson från Luleå Hockey/MSSK.

Gällivare hade nyligen besök av svenska damhockeyligan som var på turné. Luleå Hockey/MSSK mötte Djurgården och vann stort. Ishallen var fullsatt, trots -20 grader ute och ungefär lika kallt inne i hallen, vilket visar på det stora intresset för ishockey på orten.

Gällivare kommuns samhällsbyggnadsförvaltning i form av projektchefen Bo-Göran Bäckfors fanns på plats för att informera om den nya is- och evenemangsarenan som planeras i Sjöparken och han kunde lova att det kommer att vara betydligt varmare för publiken i den nya isarenan.

- Det är jätteroligt att MAIF:s ungdomssektion anordnat denna match. Speciellt roligt att det är just damerna i Luleå/MSSK som kommit upp hit och spelar. En spännande match och under pausen fick vi dessutom njuta av en uppvisning av konståkning. Vi hoppas de återkommer när vi inviger den nya is och evenemangsarenan, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd.

Arenan är framförallt designad för isaktiviteter som till exempel hockey, curling och konståkning men får en flexibel utformning för att kunna användas till fler ändamål. Målet är att på bästa möjliga sätt anpassa byggnaden till parkområdet, som även det ska rustas upp och utvecklas.

Is- och evenemangsarenan ska byggas med ett hållbarhetstänk där exempelvis limträstomme och träfasad är föreslaget. Målet är att byggnaden ska bli en av Sveriges mest energieffektiva och moderna isarenor. Det kommer att finnas en läktare för publiken med cirka 600 sittplatser med en inomhustemperatur om ca +10 grader och en extra isyta som ska kunna användas för uppvärmning, allmänhetens åkning, curling eller exempelvis barnaktiviteter. Arenan får också en café- och restaurangdel och ska, utöver isaktiviteter kunna användas för olika typer av arrangemang och då kan inomhustemperaturen höjas till +18 grader.

Detaljplanen antogs i kommunfullmäktige i juni 2016. Därefter överklagades beslutet och ärendet ligger nu hos Mark- och miljödomstolen. Förhoppningen är att bygget kommer igång under 2017. Beräknad byggtid är sedan cirka ett år.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-05-13
Publicerad:
2016-12-14