Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 03 jan 2024

Här har man skiftgång på prov

Undersköterskor och vårdbiträden

Lena Johansson, Kristina Hellman, Alfons Alphnse och Jutathip Sannelind är alla nöjda med skiftgången.

På avdelningen Kristallen på Enens vård- och omsorgsboende provar en arbetsgrupp med sjuksköterska, undersköterskor och vårdbiträden skiftgång – vilket ser ut att kunna bli en riktig succé.

– Vi har försökt att hitta något negativt men det enda vi kan komma på är att vi borde ha börjat tidigare med det här, säger Kristina Hellman.

Det är enligt önskemål från arbetsgruppen som de nu får prova att gå förmiddag måndag till fredag, eftermiddag måndag till söndag och sedan har en ledigvecka.

– Så fyra fler lediga dagar på sex veckor, säger Carina Kurkkio och fortsätter:

– Man tänkte när vi började den här mörka perioden att man skulle vara tröttare, men det har funkat jättebra.

Inte bara lägger gruppen nu mindre tid på att göra scheman, de känner sig också mer utvilade och mindre stressade.

Framför allt hinner de fler aktiviteter med de boende när de är fler personal vid överlappningarna. Måla med vattenfärg, besöka museet och laga blodpalt är några exempel från de senaste dagarna.

– Vi ser ju mycket positivt hos dem också. De sover bättre, är mer nöjda och inte alls lika oroliga, säger Kristina Hellman.

Susann Wiippola som är enhetschef på Enen har löpande uppföljning med gruppen och provperioden med skiftgång gäller fram till den 28 januari.

– Jag upplever inte att de blir det minsta negativa allt eftersom tiden går, snarare tvärtom. Jag har inte börjat titta på det ännu men känslan är att korttidsfrånvaron är väldigt låg just nu, säger hon.

– Vi blev heller inte lika påverkade av omställningen till 11 timmars dygnsvila eftersom man redan går veckor med bara förmiddag eller eftermiddag.

Får gruppen själv bestämma är det här någonting som de vill fortsätta med.

– Man känner sig mer nöjd när man går hem, säger Carina Kurkkio.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-01-03
Publicerad:
2024-01-03