Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 24 maj 2024

På plats i Bryssel: "Oerhört viktigt"

Birgitta Larsson på plats i panelen

14–15 maj deltog vi i EU Arctic Forum and Indigenous People Dialogue i Bryssel. Där ett stort antal arktiska aktörer, såsom regeringar, lokala och regionala representanter, internationella organisationer, civilsamhälle, forskare och ursprungsbefolkningar, samlades för att diskutera de utmaningar som Arktis står inför.

Gällivares kommunalråd Birgitta Larsson medverkade i ett panelsamtal om hur kommuner och regioner kan tackla klimatförändringar i den arktiska regionen. Hon lyfte bland annat att ett utökat samarbete mellan olika samhällssektorer är vägen framåt.

Det är oerhört viktigt att vi från Gällivare kommun haft möjlighet att delta vid arrangemanget, bland annat för att kunna bidra med Gällivares perspektiv i dessa viktiga frågor, säger Birgitta Larsson.

Lokala och regionala representanter från Norrbotten

EU Arctic Forum arrangeras av EU-kommissionen tillsammans med Europeiska utrikestjänsten, EEAS, för att bedöma utvecklingen i Arktis och titta på de framsteg som uppnåtts inom ramen för EU:s politik, samt ge en fortsatt strategisk utsikt för de kommande åren.

The Indigenous People Dialogue skapar också en plattform för att diskutera hur de arktiska frågorna påverkar ursprungsbefolkningar.

Extra roligt var också att ungdomarnas perspektiv, i EU-Arctic Youth Dialogue, fick stå i fokus, säger Birgitta Larsson.

Läs mer här: https://www.northsweden.eu/kalendarium/konferenser/eu-arctic-forum-and-indigenous-people-dialogue-i-bryssel/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer kring programmet hittar du här: https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/events/eu-arctic-forum-and-indigenous-peoples-dialogue-2024-05-14_en Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-05-24
Publicerad:
2024-05-24