Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 25 jun 2024

Ny rapport: Norra Sverige behöver tillsätta 47 700 personer inom två år

Personer samtalar

Magdalena Ahnqvist Olsson, Utbildningsledare vid Lapplands Lärcentra i samtal med Marie Kuoljok, Vuxenutbildningschef, Lapplands Lärcentra och Birgitta Larsson, kommunalråd Gällivare kommun

Under onsdagen den 19 juni presenterade Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund en unik kartläggning av rekryterings- och kompetensbehovet – bransch för bransch och kommun för kommun.

27 kommuner och 548 företag i norra Sverige, Region Norrbotten och Region Västerbotten har kartlagts. Aldrig tidigare har en sådan omfattande kompetensrapport genomförts i norra Sverige. Till skillnad från de undersökningar som exempelvis tidigare har släppts innehåller rapporten på flera plan djupare statistik av behov av arbetskraft och kompetens, både inom offentlig och privat sektor. Dessutom med de behov som finns inom 2024-2026. Vanligtvis görs prognoser mycket längre fram i tiden än så, men i och med en snabbt föränderlig värld i norra Sverige är intresset stort av att få veta mer om det aktuella läget.

Rapporten visar bland annat att det finns ett rekryteringsbehov av drygt 47 700 tjänster, lågt räknat. Utöver detta redovisas även data om behovet av kompetensutveckling för 39 000 befintliga medarbetare inom både den offentliga sektorn och näringslivet. Vilka branscher och typ av tjänster som sticker ut finns att läsa i rapporten. Där framgår även information om hur behoven ser ut i Norrbotten och Västerbotten. Tidigare har det släppts en del siffror om behovet av arbetskraft inom industrin och vården. Men i den här rapporten offentliggörs även behovet inom andra branscher. Till exempel vad gäller små- och medelstora företag.

Rapporten är ett samarbete mellan Akademi Norr, Lapplands kommunalförbund, Skellefteå kommun och Byggföretagen och finns att ladda ner på Akademi Norr och Lapplands Lärcentras webbsidor.

För mer information, se lapplands.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Akademi Norr: https://www.akademinorr.se/rapport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lapplands Lärcentra: https://lapplands.se/sv/-lapplands-larcentra/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-25
Publicerad:
2024-06-25