Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 26 feb 2024

Verksamhetsbesök på arbetsmarknadsenheten

Kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP), Mats Ryen enhetschef AME och Mikael Eriksson arbetsmarknadssamordnare.

Kommunledningen har gjort ett nytt verksamhetsbesök och denna gång besöktes Arbetsmarknadsenheten, AME. Enhetens uppdrag är att aktivt arbeta för att de som anvisas till AME ska tillgodogöra sig tillräckliga färdigheter för att komma närmare den reguljära arbetsmarknaden.

AME utför arbeten och tjänster till kommunala förvaltningar men har också viss affärsverksamhet där de utför tjänster och säljer varor till privatpersoner och det lokala näringslivet. De som arbetar på AME kan ha anvisats till enheten för att till exempel arbetsträna, arbetspraktik, rehabutredning, ungdoms- eller samhällstjänst eller för språkträning. På enheten finns sju arbetsplatser; serviceverkstan, SAVO, RE-playen, Alltinget, Textilverkstan, ett café och Pensionärsservice.

Det var mycket inspirerande att få besöka AME:s breda och varierande verksamhetsområden. Vi fick en jättebra och fyllig bild av AME:s olika verksamheter från personalen på avdelningarna. En otroligt viktig verksamhet för hela kommunen, säger kommunalrådet Henrik Ölvebo (MP).

Henrik Ölvebo

Henrik Ölvebo.

Serviceverkstad

På serviceverkstaden får vi träffa arbetsledaren Lars-Erik Olsson som berättar om verksamheten. Här kan uppdragen variera utifrån den personalstyrkan som finns för tillfället och deras olika färdigheter. De hanterar veden till cirka 35 rastplatser, skottar snö på olika platser som till exempel runt sjön Nuolajärvi och tömmer alla hundlatriner. På verkstaden reparerar eller bygger de också om möbler för att passa på olika förskolor och mycket mer.

Just nu arbetar cirka 13 personer på verkstaden. Och här återbrukar vi mycket material. Men vi hanterar också uppdrag som att dra om skidspår och skoterleder som ibland behöver flyttas på grund av samhällsomvandlingen med mera, säger Lars-Erik Olsson, arbetsledare.

Lars-Erik Olsson, arbetsledare på serviceverkstan.

Lars-Erik Olsson, arbetsledare på serviceverkstan.

SAVO

SAVOs dagliga verksamhet erbjuder ett meningsfullt och utvecklande arbete till funktionsnedsatta. Här utförs tillverkningsarbeten till olika lokala industriföretag. På verkstaden utför de även olika demonterings- och återvinningsarbeten för kommunen såsom möbler och elektronik. En del är även ute i olika företag och i verksamheter som till exempel på Coop, ridklubben och på RE-playen.

Yvonne, Victoria, Andreas, Christoffer och Jan i SAVOs lokaler på Hjortronet.

Yvonne, Victoria, Andreas, Christoffer och Jan i SAVOs lokaler på Hjortronet.

RE-playen

På RE-playen kan alla låna sport- och fritidsutrustning helt gratis i upp till två veckor. Utrustningen du lånar är skänkt av privatpersoner, föreningar och företag. Här finns också kommunens utlåning av bilbarnstolar och flytvästar. I lokalerna finns en stor cykelverkstad där alla cyklar som lämnats in till försäljning på Alltinget eller för utlåning på RE-playen renoveras. En stor del av arbetet består av att fixa och underhålla utrustning som att valla och slipa skidor och slipa skridskor.

Mikael Eriksson.

Mikael Eriksson.

Vi samarbetar också med RE-form och Gällivare turistcenter som lånar ut sparkar på vintern och cyklar på sommaren. Ett annat samarbete vi har är med SFI som har aktiviteter för nyanlända några gånger per år. Då lastar vi en lastbil full med skidor och utrustning så de får prova på olika sporter, säger Mikael Eriksson, arbetsmarknadssamordnare.

RE-playen.

RE-playen.

Pensionärsservice

I de hushåll där alla har fyllt 68 år finns möjlighet till Pensionärsservice. Här kan man få hjälp med olika sysslor som städning, handling, snöskottning och fönsterputsning men också för att få sällskap.

Textilverkstan

På Textilverkstan utförs all sorters textilarbete åt kommunens verksamheter. Där skapas också nya saker av inlämnade tyger. Det kan handla om att sy upp gardiner, klä om möbler eller att skapa fantasifulla utklädningskläder till förskolor.

Alltinget

På Alltinget kan du lämna in möbler och husgeråd och samtidigt göra egna fynd.

Alltinget blir alltmer populärt. Senaste året ökade omsättningen med 30 procent. Det ligger i tiden att återbruka. Nyligen öppnade vi en ny avdelning för lampor och tavlor som går bra, säger Mats Ryen, enhetschef på AME.

Alltinget.

Alltinget.

Caféet är till för personalen som arbetar på Hjortronet och håller öppet under för- och eftermiddagsrasterna. Där säljs fika till självkostnadspris.

Det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) ligger också under AME vilket innebär att ha kontakt med de ungdomar som inte påbörjat gymnasiestudier eller avbrutit studierna. Det ligger även på AME att bosätta människor som fått uppehållstillstånd och anvisats till vår kommun från Migrationsverket. Dessutom har AME hand om kommunens feriejobb, lönebidrag till föreningar och utför transporter till socialförvaltningen för brukare som ska ta sig mellan sitt hem och sin dagliga verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-26
Publicerad:
2024-02-26