Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 15 feb 2024

Öppna dörren till en praktikant

Under veckan har Elina Olsson från klass 8A1 på Sjöparksskolan haft praktik hos tillväxt- och attraktivitetsavdelningen på Gällivare kommun.

Där har Elina tagit del av inflyttningslotsens dagliga arbete och fått insyn i arbetet som projektet Move on Up jobbar med.

Under min praktik har jag fått delta vid planerings- och avdelningsmöten som bland annat handlar om framtiden i Gällivare. Jag har också fått bekanta mig med Gällivare turistcenter med Anton Blomstam som jobbar där. Sedan har jag varit på informationscentret RE-form där Saeko Nyberg, besöksvärd, har visat mig runt och lärt mig om verksamheten. Jag tycker det har varit intressant att se vad olika människor jobbar med och vilka olika arbetsuppgifter de har, säger Elina.

Det är alltid lika roligt att ta emot praktikanter och få ta del av de unga Gällivarebornas liv och perspektiv, de har så mycket att lära oss. Det är superviktigt för barn och unga att få ta del av arbetslivet och att få höra vilken utbildning som krävs för olika arbeten. Jag tycker det är viktigt att vi vuxna visar vilket fantastiskt utbud av yrken det finns att välja på. Det är ett ansvar vi alla äger inte minst för att kunna möta kompetensförsörjningen i vår del av landet, säger Magdalena Forsman, inflyttningslots, och fortsätter;

Jag tror att om vi tar väl hand om de unga kan det bidra till att de känner stolthet för platsen. Det gäller både för de som vill stanna kvar och de som flyttar. Förhoppningsvis återvänder de en dag efter att ha sett sig om i världen.

Läs mer om kommunens inflyttningsservice här.

Move on Up är ett treårigt projekt med fokus på mottagarkapacitet. Målet är att ta fram och etablera ett bra sätt att jobba med att ta emot inflyttare. Läs mer om Move on Up här.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-02-15
Publicerad:
2024-02-15