Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 24 jan 2024

Gemenskap och livfullhet i Gällivares butiker

Foto: Magnus Winbjörk

I Gällivare finns det butiker som inte bara erbjuder produkter utan som också skapar mötesplatser och bidrar till en livlig och attraktiv stad. Gällivares småföretagare spelar en avgörande roll i att skapa ett levande och blomstrande centrum.

De erbjuder också en viktig plattform för lokal kultur och konst då många av dem stöder lokala hantverkare och konstnärer. Det gör de bland annat genom att sälja deras produkter eller ställa ut deras verk. Det bidrar till en rik kulturscen och ger en chans för lokala talanger att blomstra.

Småföretagarna i Gällivare är ofta djupt förankrade i samhället. De känner sina kunder vid namn och skapar starka relationer som går långt bortom köp- och säljtransaktioner. De är stolta över sitt arbete och sin plats. Deras entusiasm smittar av sig på de som besöker dem. Deras hängivenhet och entreprenörsanda ger en känsla av gemenskap och livfullhet som är oersättlig för Gällivare. Deras passion, engagemang och förmåga att skapa en välkomnande och autentisk atmosfär i stadens centrum är avgörande för att bevara småstadslivet och stärka gemenskapen, säger Hanna Andersson, näringslivsutvecklare Gällivare kommun.

Mötesplats för unika produkter och gemenskap

Eriksson & Rönnquist

Nina Eriksson Fyrsjö, Anki Haglund och Marlene Lindgren möter kunderna med värme och levande ljus.

För Nina E Fyrsjö och Marlene Lindgren är det bästa med att driva Eriksson & Rönnquist möjligheten att träffa människor. På en liten ort som Gällivare blir man snabbt bekant med kunderna och butiken blir en plats där människor möts. Trots pandemin har de överlevt och imponeras av kundernas stöd. Genom arrangemang som kvällsöppet och modevisningar försöker de aktivt skapa ett livligare centrum i samarbete med andra företag längs Storgatan.

De framgångsrika produkterna är de med ortsprofilering och det är något speciellt att kunna erbjuda fina paket och gratis påsar, säger Nina och Marlene.

En smakrik resa

Bistro Mia

Mia Flygare har öppnat en ny restaurang i centrala Gällivare.

Mia Flygare på Bistro Mia beskriver öppningen av restaurangen som en stor succé med en panginvigning med över 170 gäster. Att driva en restaurang handlar för henne om att se nöjda kunder och vända negativa inställningar till positiva. Samarbetet med andra företag, som att köpa öl från det lokala bryggeriet Black Nails Brewery och inredning från Eriksson & Rönnquist, visar på en stark gemenskap inom Gällivares näringsliv.

Nära kundrelationer och pandemins påverkan

Jeansgruvan

Sanne Wennström och Felicia Leskinen bjuder in till butiken och ordnar även event på sociala medier med liveshopping.

Sanne Wennström på Jeansgruvan bekräftar att det är nära kundrelationer som driver butiken framåt. Pandemin var en utmaning, men med en extra växel och stöd från Top Bostäder klarade de sig igenom den tiden. Jeansgruvan har bidragit till mer liv i centrum och de försöker delta i olika arrangemang. Samarbetet med andra butiker och företag i centrum är viktigt för att lyckas tycker Sanne.

En blomstrande övergång från frisör

Interflora

På sommaren flyttar Caroline Bäck ut delar av butiken på torget.

Caroline Bäck på Interflora berättar om övergången från frisör till blomsterhandel och det svåra beslutet att byta bransch.

Jag trivdes verkligen jättebra med jobbet som frisör. Men jag kände att det var dags för nåt annat. Det bästa med att driva Interflora är att göra kunderna nöjda och gemenskapen bland företagarna, säger Caroline.

Blommor och Ernst-produkter säljer mest och butiken försöker anpassa sig efter kundernas efterfrågan. Samarbetet med andra företag och aktiviteter som plantförsäljningen på torget på sommaren bidrar till att skapa ett livfullt och färgstarkt centrum.

Gällivare blomstrar inte bara med sina natursköna omgivningar utan också genom engagerade företagare som aktivt bidrar till att göra staden levande och attraktiv. Deras gemenskap och samarbete skapar en unik atmosfär som inte bara lockar kunder utan också stärker banden inom det lokala näringslivet, avslutar Hanna Andersson.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-01-24
Publicerad:
2024-01-24