Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 05 sep 2023

Krav på anmälan av hygieniska behandlingsverksamheter

Alla salonger som utför piercing eller använder rakknivar, rakblad mot hud eller verktyg som klipper eller skär nagelband behöver numera anmäla sin verksamhet till miljö-, bygg och räddningsförvaltningen.

Exempel på verksamheter som omfattas av de nya kraven är;
- Barberare och frisörer som använder rakblad eller rakkniv.
- Verksamheter som utför piercing (även håltagningspistol).
- Nagelsalonger (manikyr/pedikyr) som använder rakblad eller andra stickande/skärande verktyg, till exempel för att klippa eller skära bort nagelband.

Under hösten 2023 ska miljö-, bygg och räddningsförvaltningen i Gällivare påbörja hanteringen och inspektioner av verksamheter som är anmälningspliktiga enligt ändringarna i förordningen. Bedriver du en verksamhet som omfattas av ändringarna behöver du anmäla verksamheten snarast, dock senast 31 oktober 2023.

Blankett för anmälan hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund

I maj 2021 fattade riksdagen beslut om en ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektions­behandlingar. I samband med den nya lagstiftningen har det även gjorts en översyn av förordningen som reglerar miljö­farlig verksamhet och hälsoskydd. Det innebär att den anmälningsplikt som funnits för hygieniska behandlingsverksam­heter numera även omfattar andra stickande och skärande redskap, exempelvis användning av rakkniv, rakblad och håltagningspistol.

Har du frågor når du oss på:
E-post

Telefonnummer: 0970-81 80 00 vx.

Telefontider: mån-tis kl. 13.00-15.00, ons-tors kl. 09.30-11.30.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-09-05
Publicerad:
2023-09-05