Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 05 jul 2023

Springare med världen för sina fötter

På Attavaaravägen, södra sidan om Sikträsk, springer Annette fram och tillbaka.

På Attavaaravägen, södra sidan om Sikträsk, springer Annette fram och tillbaka om och om igen för att nå upp till sitt träningsmål. På sommaren går sträckan upp på berget Attavaara. Sträckan är 12 km på sommaren enkel väg och på vintern är det stopp efter 6,7 km.

Efter tio år har Annette Nilsson Springare tagit den åtråvärda medaljen för World Marathon Majors. Tävlingen omfattar de sex årliga maratontävlingarna i Tokyo, Boston, London, Berlin, Chicago och New York. Bakom bragden ligger åtskilliga timmars träning och kring sex till åtta mils löpträning per vecka – året runt.

Från 2013 i New York till det avslutande loppet i Tokyo 2023 har Annette Nilsson Springare kämpat för att nå sitt mål. På grund av pandemin tog det lite längre tid än planerat men nu är medaljen äntligen hennes.

Jag är oerhört glad över min medalj. I Sverige är det ungefär 150 stycken som uppnått målet med alla loppen och jag är en av dom, säger en stolt Annette.

Annette var tidigare en sommarlöpare, som så många andra, men sedan 2010 springer hon året runt. Det första långloppet var ett halvmaraton 2011 och året därpå deltog hon i Jubileumsmarathon i Stockholm. Hon gör två till tre lopp per år och nyligen var det hennes 27:e maraton.

– Jag har lärt känna många långdistanslöpare genom åren och det visade sig att det var många som haft just jubileumsmaran 2012 som sitt första maraton. Loppet hölls på dagen 100 år sedan starten för maratonloppet vid OS i Stockholm 1912. Det är ett fantastiskt sätt att resa och upptäcka världen på, säger Annette.

Drömmen om att korta sin tid lever kvar och personbästa ligger just nu på tre timmar och 15 minuter. Imponerande!

Maratonlöperska som kommunanställd

Till vardags handlägger Annette bostadsanpassningsbidrag på Gällivare kommun. Hon trivs på sitt jobb och ser många fördelar med de personalförmåner som erbjuds.

Det skapar goda möjligheter att träna med friskvårdstimmen vi har och jag springer på lunchen de dagar jag jobbar hemma. Det är speciellt fördelaktigt på vintern så jag får träna i dagsljus. Dessutom är flextiden en möjliggörare för mer träning i vardagen för mig, avslutar Annette.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-07-05
Publicerad:
2023-07-05