Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 25 maj 2023

Företagsklimatet vänder uppåt

Gällivares rankning när det gäller företagsklimat har varit ett sorgebarn med placeringar nära botten.
Men nu verkar det som om något är på väg att hända.
Många kurvor i årets enkätundersökning pekar uppåt och fler företagare ger betyget bra och utmärkt.
Men det är inget som ansvariga låter sig nöja med.
- Företagsklimatet är mycket viktigt för en kommun som vill växa och nu tar vi hjälp för att bli bättre, säger kommunalrådet Birgitta Larsson (s).

Plats 274 i landet på Svenskt näringslivs rankning av hur företagsklimat i kommunerna är inte smickrande men ett fall framåt är att kurvorna nu äntligen ser ut att peka åt rätt håll.
Kanske mest glädjande är att det sammanfattande omdömet för 2023 stiger.
Och när man ber företagarna ge betyg från utmärkt till dåligt så är det färre som säger dåligt och fler som säger att företagsklimatet är utmärkt eller mycket bra.

Men det här är bara början för givetvis är ett bra företagsklimat en grundsten för en växande kommun. Därför tar nu Gällivare kommun och Gällivare Näringsliv AB tillsammans in hjälp av företaget Great för att förbättra företagsklimatet. Kurvorna ska vridas uppåt ännu mer genom att företaget djupdyker och letar efter möjligheter att förbättra.

- Målsättningen är att det ska vara enkelt att vara företagare. De områden vi ser som viktiga är attityder och bemötande. Hjälp oss att tillsammans bli bättre genom dialog, säger Roger Hansson, vd för Gällivare Näringsliv AB.

En punkt där Gällivare skiljer ut sig och till och med ligger över rikssnittet handlar om den påverkan brottslighet och otrygghet har på företagande. Där blir betyget bra med dragning åt mycket bra. Och det är långt över rikssnittet.
Också allmänhetens attityder till företagande har förbättrats bara sedan förra året.
Så det finns all anledning att se fram mot kommande undersökningar och i förlängningen ett ännu bättre företagsklimat i Gällivare.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-06-26
Publicerad:
2023-05-25