Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 04 jul 2024

Bygget av Gällivares nya ridanläggning når en milstolpe

Projektledaren Anne-Laure Magnor, Sweco, visar upp en bit av det nya golvet till stallgången. Det blir ett golv av gummitegel i rött. Det är tåligt, halksäkert och ljuddämpande.

Den andra av totalt tre etapper för en ny ridanläggning står snart klar. I den pågående etappen byggs ett stall med plats för 50 hästar, ridhus och personalutrymmen. Det betyder att Gällivare snart har en av norra Sveriges mest moderna ridanläggningar för både privat- och ridskoleverksamhet.

Anläggningen är utvecklad tillsammans med ridskoleverksamheten för att underlätta det dagliga arbetet framöver samt för att sätta hästens välfärd främst. Till exempel kommer boxarna att vara utrustade med foderautomater och en så kallad vikkrubba som kan fyllas på från utsidan av boxen. Andra detaljer är en central placering av spån- och gödselplatta. Enligt projektören får anläggningen en varm känsla med typiska färger i varma toner och som förknippas med stall och hästar.

Vikbar krubba.

En vikbar krubba underlättar i arbetet med att mata hästarna.

Kommunens satsning på en ny ridanläggning är en av pusselbitarna för att göra Gällivare till en ännu mer attraktiv kommun att bo i och vilja flytta till, säger Stefan Kostenniemi (S) ordförande i kommunstyrelsens samhällsplanerings- och teknikutskott."

Tillskott som möjliggör tävlingsverksamhet

I en tidigare etapp har det byggts ett ridhus som består av en manege på 24 gånger 80 meter med tillhörande läktare, caféteria samt domartorn. Dessa delar är i full drift. Senare kommer rivning av ett gammalt stall och manege ske samt att man bygger om utemiljön med karantänboxar, vindskydd och hagar.

Den nya manegen har måtten 20 gånger 60 meter. De två ridhusen, där ekipagen kan röra sig emellan, möjliggör framridning i ena manegen och tävlingar i den större.

Nya ridhuset.

Här finns plats för bommar och hinderstöd.

På informationscentret RE-form i Norrskensgallerian kan du uppleva ridanläggningen med hjälp av VR. Här får du möjlighet att gå in i byggnaden, klappa på hästarna och se dig runt.

Tidplanen för kvarstående del i projektet är som följer:
Rivning av gammalt stall och manege: vinter 2024/2025
Utemiljö med vindskydd och hagar: sommaren 2025

Spolspilta med plats för två hästar.

Spolspilta med plats för två hästar.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-07-04
Publicerad:
2024-07-04