Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 19 mar 2024

Årets Räddningsstipendium går till ...

Årets räddningsstipendium tilldelas Jonas Engström

... Jonas Engström för att uppmärksamma en hjältemodig insats vid inträffad olycka.

På eftermiddagen den 27 oktober 2023 inträffade en allvarlig trafikolycka längs E45 i höjd med Vägen västerut. Två personbilar hade av någon anledning frontalkrockat där totalt fem personer var drabbade.

Precis efter olyckans tidpunkt anländer en privatperson till platsen. Individen bedömer de drabbade personer, identifierar de värst skadade samt vidtar livräddande åtgärder. När räddningstjänsten Porjus anländer som första räddningsresurs får de överlämnat informationen och kan snabbt komma igång med räddningsarbetet.

Individen, som ingår i deltidsstyrkan i Porjus, anlände till olyckan som förbipasserande privatperson. Trots att det inte funnits någon tid för mental förberedelse som det i vanliga fall finns för blåljusaktörer har personen agerat på ett mycket professionellt sätt.

Juryns motivering

Privatpersonen, som modigt agerade vid den allvarliga trafikolyckan längs E45, visade extraordinärt mod och professionell skärpa. Som en förbipasserande och medlem i Porjus deltidsstyrka, hanterade personen situationen med imponerande kompetens och utan förberedelse, effektivt assisterande de skadade. Denna insats, präglad av ödmjukhet och skicklighet, exemplifierar hjältemod och självuppoffring.

Räddningsstipendiet

Räddningsstipendium delas ut för att uppmärksamma en hjältemodig insats vid inträffad olycka eller ett arbete som görs i förebyggande syfte för att förhindra och lindra skador.

Urvalskriterier
Räddningsstipendiet ska gå till en person eller organisation som gjort en avgörande insats i samband med en olycka eller till någon som bedriver ett förebyggande arbete på ett exemplariskt sätt för att förhindra och lindra konsekvenserna vid brand och olycka.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-03-19
Publicerad:
2024-03-19