Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 11 mar 2024

Årets byggnad 2023

Årets byggnad Senios- och trygghetsboendet Vassara

Stipendiet Årets byggnad tilldelas den som på ett enastående sätt har varit en förebild genom nybyggnad eller renovering av byggnad eller utomhusmiljö i en god arkitektonisk anda på ett miljömässigt och energisnålt sätt.

Urvalskriterier:
God arkitektur, bra miljöval-energibesparande-klimatanpassat- kulturhistoriskt bevarande, bra och trivsam miljö.

Utmärkelsen Årets byggnad 2023 tilldelades Top Bostäder för nybyggnationen av senior och trygghetsboendet Vassara i centrala Gällivare.

Juryns motivering:
I centrala Gällivare, intill en historisk byggnad, har 67 lägenheter i tre till fyra våningar skapats, där hållbarhet genom förtätning av befintliga kvarter står i fokus. Denna utveckling använder befintlig infrastruktur effektivt och tillför nya värden till tidigare outnyttjad mark. De nya byggnaderna respekterar områdets öppna kvartersstruktur och kombinerar modern modulär arkitektur med effektivitet, väl integrerat i miljön utan att överskugga det kulturhistoriskt viktiga grannhuset. Husens varma färger och lekfulla entrépartier harmoniserar med omgivningen, medan balkongernas design och belysning skapar ett unikt och tilltalande uttryck. Projektets hållbarhetsaspekter förstärks av solceller på taken.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-03-15
Publicerad:
2024-03-11