Gå till innehåll
Publiceringsdatum: 08 mar 2024

Kunskapshuset nominerad till Träpriset

Kunskapshuset exteriörbild

Kunskapshuset i Gällivare är en av de utvalda kandidaterna i 2024 års upplaga av den prestigefulla arkitekturtävlingen Träpriset.

Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.

Träpriset är ett av Sveriges finaste arkitekturpriser som bara delas ut vart fjärde år, att bli nominerade är därför ett stort erkännande i mycket hård konkurrens. Det betyder såklart mycket för alla som har arbetat med projektet", säger Harald Gamrell, ansvarig arkitekt för Kunskapshuset vid Liljewall Arkitekter.

Juryns motivering

Som ett vänligt sinnat djur med en hud av blodröda träfjäll sveper Kunskapshuset i Gällivare sig om och runt besökaren, staden och landskapet. Kunskapshuset har landat på en före detta parkeringsplats, kilat in sig bakom stadens tegelröda museum, mellan köpcentret och kyrkan, med rådhuset i ryggen – en svår tomt som den djärvt organiska byggnaden vänder till sin fördel. Resultatet är ett modernt kulturlandskap som står förankrad i nutid och dåtid skapat i bred samverkan. En kommunal investering i kunskap och trä när två orter ska bli en!

Interiörbild av Kunskapshuset

Foto: Emil Nordin

– Att använda trä av både konstruktiva och estetiska skäl kändes självklart i skogslandet norr om polcirkeln. Gällivare kommun var en modig och ambitiös beställare som gav oss ett mycket stort förtroende, säger Mats Jakobsson, ansvarig arkitekt för Kunskapshuset vid MAF Arkitektkontor.

Bakgrund

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla har möjlighet att se hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut – i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs.

Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt som är arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-03-08
Publicerad:
2024-03-08